Des de fa una setmana, està en vigor a Catalunya l'índex de referència a partir del qual es calculen els nous preus del lloguer d'habitatge a les zones tensades, que són aquells 140 municipis on la Generalitat considera que hi ha un esforç econòmic excessiu per pagar l'habitatge. En les renovacions de contractes, no poden apujar-te el preu per sobre de l'índex de la inflació, que està topat al 3%, però els grans tenidors a més han d'abaixar el preu fins als valors que marca l'índex. I com esbrino si el meu propietari és o no és un gran tenidor?
El primer de tot és conèixer què es considera un gran tenidor. Encara que el govern espanyol va fixar que un propietari és gran tenidor quan té 10 o més propietats d'ús residencial, Catalunya va aplicar les seves competències per abaixar aquest número a 5. O sigui, que el teu propietari estarà obligat a abaixar-te el lloguer si et vol cobrar per sobre de l'índex i si té més de 5 habitatges en propietat en zones tensades.
El registre de la propietat
Encara que, tal com va publicar recentment ON ECONOMIA, el Govern estudia crear un nou registre de grans tenidors que faciliti saber si un propietari ho és, en el dia d'avui la manera d'esbrinar-ho és el Registre de la Propietat. Un llogater pot demanar un certificat sobre les propietats que atresora una persona si identifica el titular de l'immoble i especifica el motiu de la consulta.
La gestió té un cost de 15,03 euros i es pot fer per internet també, entrant al web oficial dels registradors. El web del registre està ja simplificat i n'hi ha prou amb clicar "Conèixer propietats d'algú" per obtenir aquest informe un dia després.
L'índex de referència que s'aplica per regular els preus del lloguer té en suspens el sector i no acaba d'acontentar els implicats. Promotors i propietaris asseguren que el que aconseguirà l'índex és espantar encara més els inversors i reduir l'oferta disponible. Els mitjancers es limiten a més a informar els propietaris i no estan alterant els preus dels anuncis, per la qual cosa la caiguda no s'està notant de manera significativa.
Les amenaces de la Generalitat
D'altra banda, la Generalitat es queixa que no se l'hagi tingut en compte a l'hora d'aplicar l'índex de referència i amenaça de portar el govern espanyol als tribunals. Al principi el Ministeri d'Habitatge va anunciar que ho acordaria, finalment, va aprovar l'índex en l'única comunitat que es va mostrar cooperant per fer-ho, que és Catalunya. La Generalitat lamenta a més que la llei no contempli un règim sancionador i encara estudia quines sancions pot imposar a propietaris i anuncis per fer complir la llei.
Des del Sindicat de Llogateres, encara que celebren la regulació, alerten que el lloguer de temporada s'està utilitzant per inflar els preus, ja que allà no s'aplica l'índex de referència, i insisteixen en la urgència que l'índex s'apliqui també per a ells i es restringeixin les possibilitats d'anunciar pisos de temporada. En aquest sentit, el Govern també treballa en un control pel seu compte, paral·lelament al grup de treball que estudia l'assumpte a la Moncloa.
Així, avui dia, tan sols els grans tenidors han d'aplicar l'índex de referència en les renovacions de contractes. La resta de propietaris s'ha de regir per l'índex per als pisos que entrin per primera vegada al mercat de lloguer o bé que no hagin estat llogats en els últims cinc anys. Si, com a potencial llogater, vols saber si el propietari és gran tenidor i quin era el preu de l'últim contracte de lloguer per veure si t'estan intentant apujar el preu de manera irregular, tens dret a saber-ho. Del preu te n'ha d'informar el propietari, mentre que si és un gran tenidor, ho hauràs d'esbrinar pel Registre de la Propietat.