Ara que s'ha revelat que les pensions contributives pujaran l'any vinent un 2,8% ens hem de fer la següent pregunta: quan em surt més a compte jubilar-me. Si bé és cert que cal complir uns requisits per poder retirar-se sense perdre diners de la pensió, hi ha bastant marge. Es va acabar el ritu de jubilar-se el dia en què un complia els 65 anys. Ara, hi ha possibilitat d'avançar-la dos anys (amb penalització econòmica) o retardar-la el temps que vulguem (amb bonificació econòmica). Això fa que molta gent ja tingui els seus càlculs llançats i la decisió presa a falta de decidir el quan.
Doncs bé, si vostè està en aquesta situació, sàpiga que aquest desembre és el moment perfecte. Per què és Nadal? Doncs no, perquè obtindrà un 2,8% extra per a la seva pensió. I això serà així, perquè s'apuntarà a la pujada per l'IPC com si portés cobrant la pensió tot l'any. Per entendre-ho millor. Si ens corresponen, posem, 1.500 euros de pensió, si la demanem -i la Seguretat Social la concedeix- abans del 31 de desembre, per un només uns dies ja tenim dret a la pujada. Per tant, pujarem al carro i al gener cobrarem un 2,8% més. És a dir, durant tot 2025, tindrem una pensió de 1.542 euros, 588 euros més a l'any amb les 14 pagues.
Tanmateix, si esperem a gener, ens haurem de conformar amb els 1.500 euros que ens correspon per les nostres bases de cotització i vida laboral. I, haurem de renunciar a 588 euros a l'any. Amb un efecte a llarg termini, doncs la pujada de 2026 s'aplicarà sobre 1.500 euros i no sobre els 1.542 que obtindríem si ens retiréssim al desembre. Suposant que el 2026 pugessin les pensions un 2%, al desembre cobraríem 1.530 euros si retardem la jubilació a gener, davant 1.572,8 euros si s'avança al desembre. Una diferència de 600 euros que es va engrandint cada any.
Càlcul de la pensió
Però més enllà d'aquest petit truc que permet treure un partit més gran a la nostra pensió, la mateixa Seguretat Social reconeix que hi ha uns mesos millors que altres per jubilar-se com explica VidaCaixa, la responsable de les assegurances de CaixaBank, al seu web. Però primer, coneguem els requisits per sol·licitar la pensió per jubilació.
S'han de complir els següents requisits: estar donat d'alta en la Seguretat social, tenir 66 anys i sis mesos quan s'hagi cotitzat menys de 38 anys o 65 anys si es tenen més de 38 anys cotitzats (això variarà fins a 2027) i finalment, haver cotitzat almenys 15 anys, dos d'ells anteriors al moment de la jubilació.
Per per conèixer quant ens correspon si sol·licitem la pensió aquest mes de desembre es pren com referencia la suma de les bases de cotització dels últims 25 anys (300 mesos) i es divideix entre 350. El resultat determina la nostra base reguladora, a la qual en caldria agregar uns percentatge fins a arribar al màxim que ens correspondria, el 100%, en funció dels anys cotitzats. Per a aquest 2024, és necessari haver treballat -i pagat a la Seguretat Social- almenys 36 anys i sis mesos per obtenir l'anhelada 100% de la base reguladora.
Mesos inflacionistes
Sabut això, quins mesos solen ser millors per jubilar-se? VidaCaixa remarca que la resposta pot variar, ja que cal tenir en compte que les bases de cotització han d'estar actualitzades conforme a l'Índex de Preus de Consum (IPC) de cada any. Així, en els mesos amb una la inflació, la pensió serà lleugerament més alta que en els mesos deflacionistes. Y quins són els mes en els que apugen més els preus? Els de la segona meitat de l'any, sobre tot novembre i desembre. En altres paraules, com més alt sigui el percentatge de la taxa interanual d'inflació, major serà la quantia per percebre pel pensionista. I una vegada més, un punt per jubilar-se desembre, L'IPC de la qual es preveu que pugi aquest any del 2,4% de novembre a un 2,5-2,6%.
Per aquesta raó, la Seguretat Social recomana sol·licitar la pensió de jubilació a partir de la segona meitat de l'any, entre juliol i desembre. Això podria afectar positivament el càlcul de la base reguladora i que suposi un augment en la quantia de la pensió. De fet, algú que es jubili al desembre podria cobrar més que algú jubilat al gener, encara que el seu temps de cotització i edat siguin idèntiques.
A tenir en compte
Com a resum, els anys cotitzats, la base reguladora i l'IPC tenen una relació directa en la quantia de la pensió de jubilació. En els últims mesos de l'any l'Índex de Preus de Consum (IPC) sol estar més elevat i pot ser que qui es jubili llavors aconsegueixi una millor base reguladora de la pensió i amb això un dinerito extra a la pensió. Encara que, VidaCaixa adverteix que també influeixen en la quantia circumstàncies personals, professionals i legals.
Però millor anar a cop segur. La Seguretat Social ofereix dues vies per conèixer quina pensió exacta ens correspon: un simulador per calcular la teva pensió de jubilació i una cita presencial, on a més, podran aclarir-nos tots aquests detalls.