Des del Ministeri de Treball consideren que l'atur entre els joves ha millorat durant l'any passat, i per això, segons fonts del Ministeri, ara toca posar el focus en els aturats de llarga durada, aquells que fa més de 2 anys que estan a la recerca d'ocupació. A tal finalitat, el Pla Anual de Foment de l'Ocupació Digna 2023 repartirà 633 milions d'euros entre les comunitats autònomes per formar aquest col·lectiu amb baixa ocupabilitat. Segons les dades a què ha tingut accés ON ECONOMIA, la comunitat autònoma que més diners rebran és Andalusia, amb 102,3 milions d'euros, que haurà de destinar a millorar la qualificació dels aturats de llarga durada al llarg d'aquest any.

Després d'Andalusia, el Govern de Catalunya rebrà 100,5 milions d'euros, el de la Comunitat de Madrid 84,6 milions, el de la Comunitat Valenciana 60,7 milions d'euros i Galícia 49,6 milions d'euros. Euskadi, a causa de la seva política de transferències, no participa en el Pla Anual de Foment de l'Ocupació Digna. En la part baixa, els serveis d'ocupació de Cantàbria disposaran de 9,6 milions d'euros per formar els aturats de llarga durada, els de la Comunitat Foral de Navarra 8,1 milions i els de La Rioja 3,6 milions.

A Espanya hi ha 870.500 aturats de llarga durada, segons les dades de l'EPA del primer trimestre, la qual cosa suposa el 27,8% del total dels aturats, un alt percentatge que preocupa en totes les administracions públiques, malgrat que s'ha anat reduint des del 31,5% del mateix trimestre de 2019. Fins i tot ha caigut 3 punts percentuals en un sol any. Però, una vegada més, les diferències són altes depenent dels territoris. Curiosament, segons les dades de l'EPA, el percentatge d'aturats més gran de llarga durada es registren al País Basc, ja que fa més de dos anys que el 38,6% dels aturats busquen feina. Astúries és el segon territori, ja que el 34,5% dels seus aturats són de llarga durada; a les Canàries el 32,7%, a la Comunitat de Madrid el 32,4% i a Andalusia el 30%. Catalunya està molt per sota de la mitjana amb un 21,9%. El menor percentatge d'atur de llarga durada es produeix a les Balears, que es queda lleugerament per sota del 10%.

Tanmateix, l'aturat de llarga durada té un component d'edat que dificulta la seva tornada al mercat de treball, ja que el 32% supera els 50 anys. No obstant això, es pot recordar que una part dels aturats de llarga durada de més edat són en realitat prejubilats que no volen tornar al mercat encara que, en teoria, l'EPA els consideraria inactius i no aturats que, segons Estadística, han d'estar en recerca activa d'ocupació.

Formació en alternança

Els 633 milions d'euros repartits entre les comunitats autònomes per combatre aquest seriós problema del mercat laboral s'han de fer servir per a iniciatives de formació en alternança en l'ocupació, la qual cosa significa que els treballadors tindran contractes similars als de formació pel que cobraran un salari i, alhora, estaran en processos de formació. En concret, estaran sota la modalitat de formació en alternança en programes d'ocupació i formació, ja que no tenen límit d'edat a diferència dels contractes clàssics en alternança regits per l'article 11.2 de l'Estatut dels Treballadors. Tampoc no se'ls aplica els temps de durada mínima i màxima en aquests, ni tampoc el límit i durada de les pròrrogues.

La formació serà impartida per escoles taller, cases d'oficis i tallers d'ocupació, generalment dependents o relacionats amb els serveis d'ocupació de cada comunitat autònoma i els alumnes/treballadors gaudiran de la protecció de la Seguretat Social i comptaran amb les mateixes contingències, situacions protegibles i prestacions que per a la resta dels treballadors contractats en formació, inclosa la cobertura de la contingència d'atur.

Les empreses que els contracten rebran ajuts, principalment la cobertura total de les quotes a la Seguretat Social que va a càrrec dels 633 milions d'euros que rebran els serveis d'ocupació autonòmics. Igualment, les empreses poden gaudir d'un altre tipus de bonificacions. Aquests fons procedents del Pla Anual de Foment de l'Ocupació Digna estan adscrits a una partida específica dels Pressupostos que estableix que es dirigiran "prioritàriament a persones joves o persones en atur de llarga durada".

83 milions per a orientadors

No obstant això, aquest any hi ha disponibles, a més de la dotació procedents del Pla anual, uns altres 231 milions d'euros dels fons del Mecanisme europeu de Recuperació i Resiliència (MRR), encara que no necessàriament es destinaran a combatre l'atur de llarga durada. Dins del pla hi ha una altra partida de 83 milions d'euros que es destinarà a reforçar les tasques d'orientació i prospecció de l'ocupació dels serveis autonòmics d'ocupació que compten en conjunt amb 3.000 orientadors dedicats a aquestes tasques i que, encara que depenen laboralment dels serveis territorials, es financen amb fons de les polítiques actives d'ocupació procedents del SEPE. Andalusia és el territori que més diners rebran de la partida de 83 milions per a orientació, en concret 22,9 milions d'euros; Catalunya la segona amb 9,5 milions d'euros, la Comunitat Valenciana 8,2 milions d'euros i la Comunitat de Madrid 7,1 milions d'euros.