La Comissió Europa va donar aquest dilluns un ultimàtum a Espanya i uns altres set països perquè adoptin plenament als seus ordenaments jurídics les normes europees sobre peatges i vinyetes per a l'ús d'infraestructures viàries, i els va amenaçar amb una denúncia en cas que no ho facin. Els altres Estats membres als quals es va enviar un dictamen motivat, segon pas del procediment d'infracció comunitari, van ser Bulgària, Grècia, Itàlia, Luxemburg, Malta, Polònia i Portugal.

Tots aquests països tenen dos mesos per a "respondre i prendre les mesures necessàries", va avisar la Comissió, que va advertir que, altrament, "podria decidir remetre el cas al Tribunal de Justícia de la Unió Europea".

Brussel·les considera que Espanya i els altres set països no han adaptat correctament la Directiva Eurovinyeta (de 1999), que estableix normes comunes per imposar càrrecs als usuaris sobre la base de la distància (peatges) i en el temps (vinyetes), per permetre als Estats membres recuperar els costos d'infraestructura a través de peatges i vinyetes.

La falta d'adopció es refereix també a una altra directiva de 2022, que revisa l'anterior, i inclou als turismes, autobusos i autocars, i els vehicles pesats petits. Aquesta segona normativa exigeix que els Estats membres incloguin els costos mediambientals de la contaminació de l'aire en els seus sistemes de tarifació per establir taxes basades en les emissions de CO2 d'un vehicle, amb l'objectiu de reduir les emissions i fomentar vehicles pesats més nets.

La data límit per traslladar la legislació al dret nacional era el 25 de març de 2024. "Els vuit Estats membres no han comunicat les mesures de transposició. Per això, la Comissió ha decidit emetre un dictamen motivat", explica la Comissió i recull EFE.

Espanya, al TJUE pels contractes públics

La Comissió Europea també ha anunciat que portarà Espanya davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per no haver transposat correctament tres directives sobre contractació pública. L’executiu comunitari va enviar el desembre del 2021 una carta de requeriment a l’Estat i l'abril del 2024, un dictamen motivat per la qüestió, segons informa l'ACN.

Espanya, però, encara no ha dut a terme les modificacions necessàries a la normativa nacional per fer-la compatible amb el dret de la UE. “La legislació espanyola s’allunya substancialment de les normes de comunitàries, especialment pel que fa al tipus d’administracions públiques, contractes i modificacions dels contractes que s’han de sotmetre a la normativa de contractació pública”, ha apuntat en un comunicat la CE.