Catalunya ha guanyat protagonisme en les últimes dades ofertes per l'INE sobre la compravenda d'habitatges a Espanya. Divendres passat, l'Institut Nacional d'Estadística va publicar les estadístiques corresponents al mes de novembre passat sobre aquesta àrea, en les que la principal conclusió és que la compravenda d'habitatges a Espanya ha crescut un 10,8% respecte al mateix mes el 2021. Malgrat que l'immobiliari és un dels sectors més afectats per l'enduriment monetari, les transaccions d'habitatges han crescut el 2022.

Així, Espanya registra l'augment de compravenda d'habitatges més gran des de 2007. El país ibèric registre 55.132 transaccions, segons les dades ofertes per l'Institut Nacional d'Estadística. Del total de les compres o vendes d'habitatges, 8.822 es van dur a terme en la comunitat autònoma catalana. Catalunya ha suposat el 16% del total de les operacions (compres o vendes) dutes a terme amb els habitatges el novembre de 2022. Això suposa un increment de la compravenda d'habitatges a Catalunya del 19% respecte al mateix període el 2021.

Barcelona, la segona ciutat més cara d'Espanya per comprar un pis

És a dir, les transaccions amb habitatges han crescut a prop d'un 20% a la regió catalana en tot just 12 mesos. L'increment és important, i més tractant-se d'una de les comunitats més cares del país en el qual a compra d'habitatges es refereix. Segons el portal immobiliari Idealista, el preu mitjà per metre quadrat de l'habitatge a Catalunya al novembre és de 2.348 euros, 1,6% més respecte a novembre de 2021.

De les quatre províncies que conformen Catalunya, la de Barcelona, i més la Ciutat Comtal com a capital, és el més car amb diferència. El preu mitjà de l'habitatge a Barcelona és de 4.058 euros per metre quadrat, segons dades d'Idealista, i per això la compra d'habitatge s'ha encarit un 3,5% respecte als preus que mantenia el novembre del passat exercici.

Durant l'anterior curs, Bankinter va ubicar Barcelona com la segona ciutat més cara per comprar una casa d'Espanya, només superada per Sant Sebastià. Segons les dades recopilades per l'entitat bancària, Barcelona manté un preu per metre quadrat proper als 3.600 euros, el que suposa un increment del 4,70% en un interval interanual.

Sigui com fos, i atenent les últimes dades ofertes per l'INE, la compravenda a Catalunya ha crescut prop d'un 20%, tenint Barcelona com la segona ciutat d'Espanya on l'habitatge és més car. Això ubica a la comunitat autònoma catalana com la tercera del país on les transaccions han crescut a més ritme. La Comunitat Valenciana (25,8%) i Astúries (25,6%) són les dues comunitats que superen Catalunya en aquesta estadística.

La conjuntura econòmica actual rebaixa l'optimisme

Malgrat que la compravenda d'habitatge ha crescut a bon ritme a Espanya, els portals immobiliaris preveuen caigudes moderades en les transaccions sobre habitatges en els mesos vinents. I és que la conjuntura econòmica no fa presagiar un bon any per al mercat immobiliari. Ara com ara, l'economia es continua movent en un entorn d'enduriment econòmic, en el qual, almenys durant els primers mesos de l'any, es veuran noves alces de tipus d'interès, sobretot per part del Banc Central Europeu.

Això, previsiblement, implicarà una rebaixa de la demanda, ja que els consumidors veuran més minvat el seu poder adquisitiu. Els portals creuen que la compravenda cedirà, malgrat que les xifres rellevades per l'INE són les millors des de fa 15 anys.

Francisco Iñareta, portaveu d'Idealista, comenta que les últimes dades ofertes per l'INE sobre la compravenda d'habitatges "posen de manifest l'extraordinari moment que va viure el sector durant 2022". Encara això, el portaveu del portal immobiliari adverteix que les xifres "ja comencen a donar mostres de desacceleració".

Hi podria haver registres negatius?

Des de l'empresa expliquen que "el canvi de cicle i la dificultat més gran d'accessos al finançament hipotecari" podria generar una retrotracció de la compravenda d'habitatges a Espanya. "La reducció en el nombre de transaccions refredarà els preus durant 2023, encara que és molt poc probable que assistim a caigudes generalitzades", expressa Iñareta.

En la mateixa línia, Ferrán Font, director d'estudis de Pisos.com, explica que malgrat els resultats "rècord", el sector segueix "amb tendència a moderar-se, sense assolir encara els registres negatius". El directiu assenyala a finals d'any com el moment en què podrien "produir-se les primeres caigudes".

Malgrat que l'INE encara ha de donar les dades corresponents a desembre, i d'aquesta manera tancar l'any, María Matos, directora d'estudis de Fotocasa, anticipa que el 2022 "es convertirà en el nou any daurat després del 'boom' de 2007". El passat exercici va mantenir la gana inversora sobre el mercat immobiliari alertar. Fins i tot això, i atenent que, des de mitjans d'any, la política monetària va començar a endurir-se, el tram final de l'exercici va ser complex per a pràcticament totes les companyies.

Com fos, i amb les dades de compravenda de l'INE publicades, la compravenda d'habitatges va créixer el novembre tant a Catalunya com a Espanya. La comunitat autònoma catalana s'ubica la tercera del país en la qual més transaccions d'habitatges hi ha hagut.