Omplir la cistella de la compra i ajustar-se a un pressupost és cada vegada una tasca més àrdua per a la major part dels consumidors espanyols. La tendència és a prescindir d'articles que podrien considerar-se superflus, encara que no tenen per què ser-ho. Aquest costum es detecta més a les franges dels consumidors més joves.

Un recent informe sobre els hàbits de compra impulsiva revela que un 47% dels enquestats opta per tornar articles considerats prescindibles quan arriba a les caixes dels supermercats i adverteix que el seu tiquet de compra ha superat el pressupost previst o disponible. Els productes que més solen tornar-se a la prestatgeria abans de passar per caixa al supermercat són els articles de cosmètica (42%), seguits de les begudes alcohòliques (40%) i els productes ensucrats (39%). També sobresurten les conserves i plats preparats (27%) i els productes de parafarmàcia (24%).

S'aprecien també diferències segons l'edat dels consumidors en l'estudi difós per Shopfully, una empresa tecnològica dedicada al màrqueting per atreure clients a la botiga (drive to store), realitzat en col·laboració amb YouGov. En el mateix es determina que els majors de 55 anys són els que menys tornen productes a la prestatgeria, amb un 61% que manté la seva compra sense canvis. En canvi, els joves d'entre 18 i 24 anys són els més propensos a ajustar la seva compra abans de pagar, amb només un 36% que no torna cap article. Així mateix, les llars amb nens són més propenses a fer devolucions (41%) en comparació amb les llars sense nens (58%), determina l'informe fet amb una mostra de 1.058 entrevistes a individus majors de 18 anys que resideixen a Espanya.

No obstant això, el consumidor és encara 'esclau' dels descomptes i les promocions. Hi ha productes que acaben a la cistella de la compra malgrat ser prescindible. En aquestes compres impulsives, no planificades, el que més influeix són els descomptes inesperats en botiga (49%), seguits de les promocions especials com Black Friday o rebaixes (39%). Passejar per les tendes sense una compra planificada influeix en un 37% dels consumidors, mentre que estar de bon humor o donar-se un caprici motiva el 27% de les compres impulsives. D'altra banda, només un 7% dels espanyols afirma no fer compres impulsives.

Els joves entre 18 i 24 anys destaquen com el grup més propens a la compra impulsiva quan veuen promocions especials (57%) o quan estan de bon humor (44%).

Des de la consultora de màrqueting, Damián Blanco exposa que els resultats de l'estudi demostren que les ofertes i promocions inesperades tenen un impacte significatiu en la decisió de compra dels consumidors, especialment entre els més joves". De fet, els descomptes ben segmentats poden ser "una poderosa eina per impulsar les visites i les vendes als comerços".