El govern espanyol que presideix Pedro Sánchez té un mes per elegir un nou governador o governadora del Banc d'Espanya. El passat 11 de juny, Pablo Hernández de Cos va deixar les seves funcions després de sis anys al capdavant de la institució. Des d'aleshores, la subgovernadora, Margarita Robles, està exercint el càrrec funcions. Però l'esmentat càrrec expira aviat, concretament el proper 10 de setembre, en tot just 30 dies.
És per això que el govern central ha d'assolir un acord amb el PP com més aviat millor i elegir un candidat per governar el Banc d'Espanya. Ja que aquest càrrec s'ha d'aprovar amb l'acord de les dues parts. El PSOE ha proposat José Luis Escrivá, exministre de Seguretat Social i actual ministre de la Transformació Digital i de la Funció Pública. Però l'oposició la rebutja perquè creu que un perfil polític no encaixa en aquest lloc i pot no ser objectiu amb les seves decisions.
I en aquest context, la subgovernadora del Banc d'Espanya ha demanat al govern de Pedro Sánchez de recuperar la normalitat i que elegeixi ja un substitut. "Seria desitjable que en unes setmanes es produís el nomenament, no és una situació normal i a tots ens agradaria que es tornaria a la normalitat", comentava el mes de juny passat en una trobada amb periodistes.
Però des d'aquestes declaracions han passat dos mesos i no hi ha hagut cap avenç. El no tenir governador no perjudica Espanya. Així ho ha posat en relleu tot el sector financer durant les últimes setmanes. Per exemple, en la reunió de política monetària celebrada el passat 18 de juliol a la seu del Banc Central Europeu, a Frankfurt, no hi va haver representació espanyola. Aquesta reunió era clau perquè es va decidir baixar els tipus d'interès després de dos anys de pujades.
El 12 de setembre hi ha una altra reunió del BCE
El que ha ocorregut aquest 2024 és una situació anòmala. Mai no s'ha estat sense governador tant temps, perquè sempre s'ha anunciat el nom del nou abans de vèncer el càrrec de l'anterior. Així, Margarita Delgado recordava també que el govern espanyol té com a màxim fins al 10 de setembre (que és quan venç el seu mandat) per ser al capdavant del Banc d'Espanya com a governadora interina.
La subgovernadora va explicar, tanmateix, que -malgrat que l'ocorregut aquest any és una situació "no habitual" - la llei sí que ho preveu. De fet, té un mecanisme de compensació per als casos en els quals està vacant el lloc de governador o governadora perquè la institució pugui continuar funcionant.
De manera que si arribés el setembre i el govern central no hagués elegit encara substitut, el Banc d'Espanya podria "funcionar amb normalitat absoluta" des del punt de vista intern. Encara que Delgado espera que no s'arribi a aquesta situació, ja que, entre les conseqüències, hi ha la prohibició de vot del BdE al Banc Central Europeu. I hi ha reunió de nou el proper 12 de setembre.
La gran banca demana el govern relleu al Banc d'Espanya
La consellera delegada de Bankinter creu que Espanya no la beneficia aquesta situació. "El retard en la successió ens afecta", i es va veure en la reunió que el Banc Central Europeu va fer el juliol, on Espanya no va tenir vot. "Perdem pes perquè les decisions que es prenen allà impacten no només a la banca, sinó en tots els ciutadans", advertia Glòria Ortiz en la presentació de resultats.
Ortiz va evitar pronunciar-se expressament sobre José Luis Escrivá, però va indicar que a la persona que es proposi, sigui de perfil polític o no, tindrà un lloc "de molt pes i influència" i, per tant, ha "de provar la seva capacitat".
Des del Sabadell, esperen també que el govern "encerti" en el relleu del Banc d'Espanya i que "sigui aviat". Així mateix, César González-Bueno va comentar que "tant de bo tingui un perfil tan potent i admirat com el de De Cos, que ha deixat un record magnifico".
Héctor Grisi, CEO del Santander creu que a ell no li correspon opinar sobre qui supervisarà a la banca els propers anys, però està segur que qui s'elegeixi "estarà a l'altura d'una institució com el Banc d'Espanya".
Gonzalo Gortázar, número dos de CaixaBank va evitar opinar sobre el retard en la designació del governador del Banc d'Espanya. "Nosaltres som un dels supervisats. Jo crec que som l'últim que ha d'opinar sobre la naturalesa del governador". Tanmateix, es va mostrar "convençut" que aviat es coneixerà al nou.
Isidro Rubiales, CEO de Unicaja tampoc no va entrar a valorar els candidats que s'estudien per al càrrec de governador del Banc d'Espanya, però sí va recordar la importància que té aquesta figura en el sistema financer espanyol i es va mostrar convençut que la decisió que es prengui "serà la correcta".