L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) adverteix que els bancs no poden aplicar cap comissió ni exigir contraprestació als ciutadans que acudeixin a les seves oficines per cobrar els premis del sorteig extraordinari de Nadal que se celebra aquest diumenge, 22 de desembre. No és que sigui una pràctica habitual, però, per si de cas, deixen molt clar que "aquests bancs no podran cobrar cap comissió, ni exigir contraprestació".
🔴 Loteria de Nadal 2024, DIRECTE | Sorteig del Gordo del 22 de desembre, última hora
🔍 Comprovar Loteria de Nadal 2024: números premiats | BUSCADOR
En una guia de consells, la OCU detalla com comprar i compartir amb altres persones dècims de loteria sense problemes, així com on cobrar els possibles premis. Si aquests premis són inferiors a 2.000 euros, es poden cobrar en qualsevol punt de venda de la xarxa de Loteries i, si s'ha comprat el dècim premiat per Internet, es rebrà l'import automàticament en el compte bancari mitjançant el qual es va adquirir. Tanmateix, a partir de 2.000 euros, només es pot cobrar el premi a les sucursals de les entitats bancàries col·laboradores: aquesta vegada només n'hi ha dues, CaixaBank i BBVA. Els premis caduquen als tres mesos, període que comença a comptar des de l'endemà de la celebració del sorteig, o sigui, aquest dilluns.
Però, què passa amb les participacions?, quin és el tractament fiscal?. Per Nadal, moltes entitats venen participacions, fins i tot hi ha particulars que les regalen, així com grups d'amics o companys de feina que es reparteixen dècims. En aquest cas, si el dècim és compartit, la guia de la OCU recorda que cal tenir en compte que Hisenda reté automàticament el 20% de la part del premi que excedeix del mínim exempt de 40.000 euros per cada dècim, però no per cada persona afavorida. És a dir, es descompta l'impost i després es reparteix la quantitat neta entre els participants. "El premi no es declara en l'IRPF, els rendiments que generi, sí", aclareixen.
Per cobrar un premi compartit, primer cal identificar en el banc cada guanyador i el seu percentatge de participació. Una vegada fet això, els bancs poden abonar el premi sencer (després de descomptar l'import pel qual es tributa) en el compte de la persona que ja és titular d'un compte en aquest banc i que després repartirà segons el convingut. La OCU adverteix que mai no l'ha de cobrar tot una mateixa persona sense identificar els altres participants, ja que en repartir-lo pot semblar que estàs donant els diners, fet que obligaria al pagament de l'impost de donacions.
Quan es comparteix un dècim, la OCU també aconsella que el dipositari del dècim lliuri a cada participant una còpia firmada (amb el nom i el DNI del dipositari) en la qual s'indiquin les persones que el comparteixen i amb quines quantitats. També és possible enviar aquest mateix document detallat per correu electrònic o per una aplicació de missatgeria instantània als participants, que hauran de pagar la seva part abans del sorteig.
En el cas que el dècim es deteriori o espatlli, s'aconsella presentar-lo davant de la Societat Estatal Loteries i Apostes de l'Estat, que determinarà si és vàlid o no. Respecte a la pèrdua o robatori del dècim, l'OCU indica que és "fonamental" denunciar-ho davant dels Cossos de Seguetat de l'Estat del lloc on va passar el fet.