Catalunya, la Comunitat Valenciana, Múrcia i Castella-La Mancha són les úniques quatre comunitats que acabaran l'any amb un dèficit per sobre al 0,3% del PIB marcat com a referència per a aquest exercici, segons les previsions actualitzades per l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF). L'incompliment és especialment significatiu en el cas de la Comunitat Valenciana i la Regió de Múrcia, les dues comunitats a la cua en finançament per habitant, per a les quals l'entitat que presideix Cristina Herrero preveu un dèficit disparat.
Per a la Comunitat Valenciana, l'informe de l'AIReF sobre el pressupost autonòmic apunta que tancarà l'exercici amb un dèficit de l'1,5% del PIB, el que suposa empitjorar al mig punt de PIB les estimacions d'anterior informe de l'AIReF, realitzat abans que es conegués el dèficit definitiu de 2022. En el cas de la Regió de Múrcia, les previsions també van a pitjor i eleven el dèficit previst a l'1,6% del seu PIB, el més alt de totes les CCAA.
La Comunitat Valenciana, segons calcula l'AIReF, augmentarà els seus ingressos un 14% sobre 2022 fins al 15,8% del PIB, sense tenir en compte els fons del Pla de Recuperació. En conjunt, el nivell d'ingressos es redueix respecte a la previsió anterior, però es manté un creixement interanual important dels ingressos per l'augment del 25% dels recursos del sistema de finançament autonòmic en comparació amb 2021, amb la qual cosa es compensa la desaparició dels fons extraordinaris covid que les CCAA van tenir el 2020 i el 2021, però que ja no van ingressar el 2022. Quant a la previsió de despeses, l'AIReF estima que les despeses de la Comunitat Valenciana el 2023, sense considerar els finançats pel Pla de Recuperació, augmentaran un 3% sobre l'any anterior fins a situar-se en el 17,3% del PIB.
Dèficit del 0,6% del PIB per a Catalunya
En el cas de Catalunya, la AIReF preveu que assoleixi un dèficit del 0,6% del PIB el 2023, empitjorant lleugerament les estimacions anteriors, mentre que per a Castella-La Mancha preveu un dèficit del 0,8% del PIB.
Els ingressos de Catalunya augmentaran un 12% sobre l'any anterior fins a l'equivalent al 14,9% del PIB, sense tenir en compte els fons del Pla de Recuperació. La millora de les previsions en aquest apartat es deu fonamentalment de l'augment del 24% dels recursos del sistema de finançament autonòmic, que compensa la desaparició de les compensacions extraordinàries rebudes per l'Estat en exercicis anteriors per la covid i el creixement més moderat esperat en altres ingressos.
Les despeses de Catalunya el 2023, sense considerar els finançats pel Pla de Recuperació, creixeran un 6% respecte a 2022 fins al 15,6% del PIB per un impacte major al previst de les mesures de personal.
Deute superior
Quant al deute, la Comunitat Valenciana se situarà el 2023 entorn d'un 44,5% del PIB, un nivell que empitjora les previsions que la AIReF va realitzar a l'octubre i que és per sobre del qual preveu la Hisenda valenciana. Les previsions sobre l'evolució del deute valencià per a 2023 s'incrementen en 0,6 punts de PIB fonamentalment per una previsió de dèficit per a 2023 superior.
Per a Catalunya, la previsió de deute se situarà el 2023 entorn d'un 32,1% del PIB, més pessimistes que a l'informe anterior per l'augment del dèficit previst. Encara que el deute creixerà en termes nominals, la ràtio d'endeutament sobre PIB es reduirà en 1,3 punts.
Previsions per al conjunt de CCAA
Gairebé totes les CCAA estimen assolir la referència fixada (-0,3% per a les de règim comú i -0,6% per a País Basc i Navarra), tant en els pressupostos com les previsions actualitzades contingudes en els plans pressupostaris a mitjà termini. Només les Canàries, Illes Balears i La Rioja preveuen assolir saldos més favorables (equilibri la primera i dèficit del 0,1% les altres dues), mentre que Andalusia i Navarra, que van aprovar els seus pressupostos d'acord amb la referència fixada, han facilitat unes previsions més pessimistes (-0,6% i -1,1%, respectivament).
L'AIReF continua preveient que els ingressos nets de les CCAA, sense considerar els recursos del Pla de Recuperació, augmentaran en el seu conjunt un 11% sobre l'any anterior, assolint el 15,6% del PIB. Quant als fons europeus, l'AIReF estima que el subsector tindria pendent d'executar el 2023 un 28% dels fons REACT-EU assignats i preveu una execució del voltant al 0,5% del PIB.
Les últimes previsions de l'AIReF empitjoren les anteriors d'octubre per a la majoria de les CCAA, amb especial incidència en les Canàries, Comunitat Valenciana, Castella-La Mancha, Aragó i Castella i Lleó. Al contrari, milloren a Andalusia. Al marge de les quatre que excediran el dèficit de referència (Castella-La Mancha, Catalunya, Regió de Múrcia i la Comunitat Valenciana), l'AIReF creu que a l'Aragó, La Rioja, Cantàbria, Extremadura i Madrid es podrien assolir dèficits per sota o al voltant a la referència del -0,3%, mentre la resta de les CCAA podria tancar l'any amb equilibri o superàvit.