La taxa de temporalitat al sector públic va fregar el 30% a tancament de 2023, impulsada per l'elevada eventualitat en comunitats autònomes i ajuntaments, que concentren nou de cada deu empleats públics amb ocupació temporal. Encara que s'ha reduït l'últim any fins al 29,58%, la taxa de temporalitat al sector públic segueix en nivells elevats, que mantenen la taxa total en el 16,5% (públics i privats) i dupliquen la comptabilitzada al sector privat (13,2%), on s'ha reduït amb força després de l'entrada en vigor de la reforma laboral.
Així, segons les últimes dades d'Eurostat relatius a 2022, Espanya és el segon país europeu amb una taxa de temporalitat més gran (18,1%), només per darrere d'Holanda (23,2%) i molt per sobre de la mitjana de la UE (12,1%). De tornada a Espanya, tal com revela l'enquesta de població activa (EPA), dels gairebé 3,6 milions d'empleats públics que hi havia en el quart trimestre de l'any passat, un milió tenia contracte temporal. La major part d'aquests temporals treballa per a l'administració autonòmica (723.400 persones), seguida per les entitats locals (231.100), Administració General de l'Estat i Seguretat Social (70.100), empreses públiques (34.500) i altres organismes (3.700), segons dades proporcionades a EFE per l'INE.
12,5% en l'Estat
Així, les taxes de temporalitat són més elevades en el cas de les comunitats autònomes (33,87%) i ajuntaments (32,87%), sent inferiors per a l'Estat (12,47%) o les empreses públiques (18,94%). No obstant això, tant comunitats com ajuntaments han reduït en prop de quatre punts les taxes de temporalitat que tenien a començaments de 2022. Segons la durada, crida l'atenció que la meitat dels temporals del sector públic (532.400) tenen un contracte superior al mes sense tenir clar fins quan, en tant que hi ha prop de 150.000 persones amb un contracte d'entre 1 i 2 anys i unes altres 144.000 amb un de 3 anys o més.
Per activitats, es pot observar també que dels 2,9 milions de treballadors amb contracte temporal que hi ha al mercat laboral, mig milió estan fets servir en activitats sanitàries i de serveis socials i 382.600 al sector de l'educació, en tant que uns altres 311.000 treballen directament per a les administracions. El tema preocupa el govern espanyol, que va aprovar la passada legislatura una llei per estabilitzar interins i reduir aquestes taxes, si bé es tracta d'un assumpte que requereix el compromís de totes les comunitats.
Reduir la temporalitat al 8%
La llei d'estabilització de l'ocupació, aprovada el 2021, pretén reduir al 8% la temporalitat al sector públic i comporta un procés que afectarà més de 300.000 places estructurals ocupades per personal temporal i que han de ser fixes abans del 31 de desembre de 2024. Durant la seva intervenció la passada setmana en el Congrés, el ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, José Luis Escrivá, va subratllar la importància de reduir la taxa de temporalitat al sector públic i va demanar el compromís de "tots" per prendre les corresponents decisions en el seu àmbit competencial, amb referència a comunitats i ajuntaments, on es concentra la major part de l'ocupació pública.
"Hem de ser conscients tots del compromís que tenim amb la UE en el marc del pla de recuperació en la reducció de la taxa de temporalitat", va recordar Escrivá, que va assenyalar a aquesta eventualitat com un dels grans problemes del mercat de treball. "Quan un treballador i un ocupador no tenen la percepció d'una relació llarga en cap dels dos costats hi ha compromís a la formació que és un dels grans dèficits de mercat laboral", va resumir.
La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, també cridava recentment l'atenció sobre la taxa de temporalitat pública, que suposa "un dèficit democràtic profund". Assegura que "no és decent tenir mestres, professores, mèdiques, netejadores, zeladores... amb relacions laborals precàries", subratllant així la temporalitat en activitats com a dependència, sanitat i educació, les competències de les quals estan transferides a les comunitats autònomes.
Per part dels sindicats, tant UGT com CCOO insisteixen que "és el moment d'afrontar la temporalitat al sector públic", fins i tot en valors similars als previs a la reforma laboral, per a la qual cosa reclamen "implementar l'acord" d'estabilització de l'ocupació pública. La CEOE, per la seva part, destaca el descens de la taxa de temporalitat al sector privat, que "mostra l'esforç de les empreses en la contractació", i reclama a l'Administració que doni exemple.