Davant d'una convocatòria electoral precipitada, els partits polítics esgoten per tancar els seus programes electorals, encara que no són els únics. Les organitzacions d'autònoms d'àmbit nacional han elaborat el seu propi llistat de mesures que farien l'activitat de l'ocupació per compte propi més fàcil i rendible, i en aquests dies s'escarrassen per fer-les arribar als partits polítics. Així, entre ATA, Upta i Uatae, les tres associacions que han negociat el nou DESAFIA, sumeixin 90 mesures (alguna, poques, repetides) en diferents àrees d'actuació. Destaca Upta que ha concentrat tots els seus esforços en un gran canvi, lligat als TRADE, pel qual porten lluitant molts anys. Per quantitat de mesures, ATA presenta 55 i Uatae 34. En total 90, segons els documents "electorals" consultats per ON ECONOMIA.
TRADE (treballadors autònoms econòmicament dependents) que generen els seus ingressos amb un únic client o almenys el 75%. Upta sol·licita la creació per part del Ministeri de Treball d'un sistema de control i registre automàtic d'aquests professionals creuant dades de diferents administracions. L'objectiu és diferenciar els TRADE, una figura creada el 2007, dels falsos autònoms. Sobre aquests professionals, Uatae sol·licita l'exempció de la indemnització per extinció de contractes.
Seguretat Social i protecció social. Les propostes són abundants en aquesta àrea. ATA en presenta 11, com l'ampliació de la tarifa plana a 3 anys, tarifa per a estudiants, tarifa 100 per als autònoms amb ingressos inferiors a l'SMI o per a la contractació d'un primer empleat. Igualment, sol·licita la jubilació anticipa i la compatibilització d'IMV amb treball per quanta pròpia, equiparar la desgravació en plans d'ocupació a 8.000 euros com els assalariats i beneficiar-se de les desgravacions que cobren les empreses, o la bonificació del 100% de la quota de les empleades de la llar. Uatae, en matèria de protecció social, proposa una veritable cotització en funció dels ingressos reals, de millorar el cessament d'activitat, accés al subsidi per a majors de 52 anys (coincideix amb ATA) o el permís de lactància sufragat per la Seguretat Social.
En un capítol específic sobre prestacions, ATA, a més del subsidi per a majors de 52 anys, demana l'ampliació del permís de maternitat en 15 dies, contracte de relleu bonificat per a l'últim trimestre d'embaràs i que s'elimini la limitació al contracte de relleu d'ocupar professionals de menys de 30 anys.
Fiscalitat. És un altre capítol amb nombroses mesures. Uatae i ATA coincideixen en la necessitat d'una objectivació més gran en la justificació de les despeses deduïble. Uatae, a més, sol·licita l'equiparació de les reduccions dels autònoms amb les dels assalariats i pagaments fraccionats amb tipus variables en funció del rendiment net. En aquest punt, ATA no fa distincions per nivell d'ingressos, i sol·licita una rebaixa de les retencions del 15% al 10% i la rebaixa de pagaments a compte del 20% al 10%, sempre que la inflació superi el 3%. Demana igualment avantatges fiscals per a conceptes relacionats amb sostenibilitat i digitalització, més enllà del Kit digital i planteja un règim de franquícia de l'IVA fins a 85.000 euros i l'eliminació progressiva del sistema de mòduls.
Gestió pública. ATA demana diverses mesures per fer una administració amigable per a l'autònom amb mesures com un "fast track" en les gestions, una llei de simplificació administrativa, avançament dels diners dels ajuts i subvencions, suports en la tramitació de les licitacions públiques, de dret a l'error -amb la possibilitat d'esmenar-lo en un termini de 30 dies; acabar amb la morositat prohibint, per exemple, a les empreses moroses l'accés a licitacions, ajuts i subvencions públiques o la compensació de deutes amb les administracions. També, que els contractes públics en curs s'actualitzin cada any amb l'SMI, per evitar pèrdues en els treballs per a l'administració.
Sobre la factura electrònica, ATA exigeix una plataforma pública i gratuïta i que les empreses de menys de 50 treballadors no hagin de comunicar l'estat de la factura o el cobrament d'aquestes i, sobre els fons Next Generation, permetre la col·lectivització del Kit a través d'associacions d'autònoms.
Xarxa de salut empresarial. ATA considera necessària la creació de mecanismes d'alerta primerenca per evitar la fallida d'empresa, amb més assessorament en funció del cicle de vida empresarial, un pla de relleu generacional i un pla de reempresa.
Participació i representació. Uatae dona molta importància a la representativitat de les organitzacions professions dels autònoms, per a la qual cosa demana que es posi en marxa el Consell de Treball Autònom (amb un retard de 6 anys) i eleccions directes entre els 3 milions d'autònoms per determinar la representativitat de les organitzacions del col·lectiu. Un autònom, un vot, demanen.
Feminisme i igualtat i emprenedoria jove. Uatae incideix en mesures que contribueixin a una presència de dones més gran i de joves en l'ocupació per compte propi -clarament subrepresentats- amb mesures especials per a dones joves. En aquest sentit, demana plans d'emprenedoria femenina, promoció pública i especialment suport financer i beneficis fiscals per als dos col·lectius. En el cas de les dones, sol·licita fórmules que permetin la conciliació amb l'ocupació autònoma, campanyes de visibilització del lideratge femení, plans d'igualtat i campanyes de formació a les dones emprenedores.
Ajuts directes. ATA presenta, finalment, una bateria de mesures d'ajuts directes partint de la creació de cinc bons diferents amb mesures específiques en cada cas: bo verd, bo professionals de suport, bo digital, bo renovació i bo conciliació.