El nombre de concursos de creditors de persones físiques i autònoms se'n va multiplicar per gairebé quatre entre 2019 i 2022, segons les dades publicades aquest dimarts pel Registre d'Economistes Forenses (Refor) del Consell General d'Economistes (CGE). D'aquesta manera, les dades registren un increment des dels 2.544 concursos l'any prepandèmia fins als 9.669 del conjunt de l'exercici passat.

Aquest fort increment dels concursos de persones físiques i autònoms, superior al 280% en valors relatius, contrasta amb el repunt, inferior al 18%, dels concursos presentats per empreses entre 2019 i 2022, que van passar de 4.055 a 4.755 en l'esmentat període.

D'aquesta manera, comparant només les dades de 2022, el nombre de concursos de creditors a Espanya de persones físiques més autònoms duplica als presentats per empreses, tendència que el 2019, abans del Covid, era la contrària. De fet, aquell any, els concursos de creditors de societats (4.055) van superar en gairebé un 60% al de les persones físiques i autònoms (2.544).

A partir de dades estadístiques del Col·legi de Registradors, el Refor compara les xifres de concursos d'Espanya amb les d'Alemanya, França Itàlia, Portugal i el Regne Unit i conclou que Espanya va ser el segon país de tots ells en el qual més van augmentar els concursos des de 2019 a 2022, amb un creixement de gairebé el 53,1%, només per darrere del Regne Unit, on es van disparar gairebé un 75%.

En termes absoluts, Espanya va mostrar el 2022 un nombre de concursos d'empreses molt inferior a la resta de països analitzats (5.248), davant els 42.500 de França o els 14.700 d'Alemanya. Tan sols Portugal, amb 2.202, mostra un nombre de concursos inferior a l'espanyol.

En comparació amb 2021, la majoria dels països analitzats pel Refor van incrementar el seu nombre de processos concursals, encara que amb diferent intensitat: mentre que a Espanya van créixer un 11,3%, a França ho van fer gairebé un 50%, al Regne Unit van pujar un 57% i a Alemanya, un 2,8%. Per contra, van baixar a Itàlia (-30%) i a Portugal (-38%).

Miguel Romero, nou president de Refor

Després de la presa de possessió d'aquest dimecres, el nou òrgan rector del Refor estarà compost per Miguel Romero, que ostentarà el càrrec de president; Alejandro Latorre i Bárbara Pitarque com a vicepresidents, i onze vocals representants de diferents Col·legis d'Economistes i Titulars Mercantils.

El nou president del Refor, Miguel Romero, s'ha referit durant la seva intervenció a la proposta de Directiva d'Insolvència de desembre el 2022, que podria aprovar-se cap a maig de 2023 i que, segons ha manifestat, "destaca per una inclusió més gran de l'exempció del crèdit públic per a microempreses i emprenedors, i una regulació més detallada per a ambdós casos, així com més impuls i desenvolupament del denominat prepack concursal per a la preparació de la venda d'unitat productiva del deutor en insolvència durant la fase preconcursal".

"Tant els projectes legislatius que s'estan preparant com la mateixa transposició de la Directiva portaran canvis en la Llei concursal, per la qual cosa caldrà estar molt pendents", ha conclòs Romaní.

Per la seva part, el president del CGE, Valentín Pich, ha assenyalat que els diferents desenvolupaments reglamentaris concursals que s'estan preparant, com el Reglament de l'Administració Concursal o els formularis específics per a concursos de microempreses, "fan de 2023 un any ple de reptes per als professionals i per a l'àgil resolució de les insolvències" a Espanya.