El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous amb els vots en contra de PP i Vox la llei que posarà fi als polèmics golden visa, que permeten tenir un visat o permís de residència a Espanya a canvi d'inversions en habitatges d'a partir de mig milió d'euros o en empreses a partir del milió d'euros. El mes d'abril passat, el govern espanyol va anunciar que posaria fi a aquesta mesura aprovada el 2013 pel govern de Mariano Rajoy en la llei 14/2013 per atreure inversió estrangera en plena crisi econòmica després de la bombolla immobiliària. La proposta ha de passar ara pel senat. 

Després d'11 anys en vigor, a finals de l'any passat s'havien concedit més de 60.000 permisos de residència a canvi d'inversions, comptant la major part immobiliàries, segons va publicar recentment el govern espanyol a l'Observatori Permanent d'Immigració, per primera vegada des que es va aprovar la llei el 2013. L'executiu de Sánchez va anunciar que posava fi a aquesta mesura pel seu impacte en el preu de l'habitatge, ja que el mínim que han de gastar els estrangers per comprar-la és de mig milió d'euros i pressionarien a l'alça els preus a les zones més cotitzades (Barcelona, Marbella, Madrid i Màlaga, entre d'altres).

L'esmena afegida a la ponència votada aquest dijous deixa sense contingut els articles 63, 64, 65, 66 i 67 de la Llei 14/2013, que contemplen l'opció d'obtenir visats i permisos de residència a canvi d'inversions, informa Europa Press. Protegirà això sí els qui hagin demanat el permís o visat abans que es faci efectiu el canvi de llei.

Riscos i polèmiques

Més enllà de la pressió al preu de l'habitatge, la golden visa desperta recels pels riscos que comporta a l'entrada de capital de procedència il·lícita, segons va alertar en un informe recent el Tresor. Implica a més una discriminació per classe social en permetre l'accés a la residència a les persones de més poder adquisitiu que poden comprar aquests immobles.

Espanya tenia a finals de l'any passat 33.237 estrangers amb permís de residència 'golden', això és, que viuen a Espanya gràcies a una inversió immobiliària (majoritàriament) o empresarial, en molts menys casos. Tan sols el 2023, es va donar permís a 14.732 d'extracomunitaris a canvi d'una inversió, màxim des de l'inici d'aquesta figura el 2013, comptant-ne 5.425 per comprar habitatges i 313 per invertir en empreses, a més dels permisos concedits a familiars.

permisosgoldenenvigor

Font: Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions

El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions va publicar aquesta estadística el passat 31 d'octubre a l'Observatori Permanent d'Immigració, per primera vegada des que el 2013 l'executiu de Mariano Rajoy va aprovar aquesta llei per atreure capital estranger. Les xifres no coincideixen amb les que va aportar al seu dia el Ministeri d'Habitatge, que va dir que s'havien concedit 14.576 golden visa des de 2013 fins a l'abril de 2024, quan es va aprovar el pla per tombar aquesta via.

Sumant els permisos de residència concedits a canvi d'inversions des que es va iniciar la llei i també els destinats a familiars dels titulars, s'han lliurat un total de 63.328, amb un ritme creixent des dels 420 que es van atorgar el primer any fins al màxim de 14.732 de concedits l'any passat.

autorizacionesconcedidas

Font: Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions

Dels 33.237 amb permís de residència 'golden', 12.723 són inversors (12.091 d'immobiliaris i la resta empresarials) i la resta són familiars. La informació oferta pel Ministeri sobre nacionalitats es refereix tan sols a aquests inversors amb permís en vigor i no compte als familiars. Fins a 5.299 dels inversors amb permís en vigor són d'Europa fora de la Unió Europea (majorment Regne Unit i Rússia), mentre que hi ha 4.082 inversors asiàtics, majoritàriament xinesos, 1.377 nord-americans, 1.052 centreamericans, 821 africans i 90 inversors d'Oceania.

Tampoc no es detalla en l'estadística publicada el repartiment territorial dels permisos en vigor, però sí que ho fa l'estadística anualitzada, això és, la que ofereix la dada sobre els permisos que es concedeixen any a any i no sobre els que estan en vigor. Dels 14.732 permisos 'golden' atorgats l'any passat a canvi d'inversions, 4.279 van anar a parar a Barcelona, o sigui, un 29% dels permisos van ser concedits a Barcelona, un de cada 3.

Sobre el total de 63.328 permisos de residència concedits a canvi d'inversions immobiliàries o empresarials des de 2013, 21.385 permisos han estat concedits a Barcelona, de nou un terç sobre el total. Seguint aquests patrons, uns 11.000 estrangers tindrien encara permís 'golden' en vigor. Per concedir aquests 21.385 permisos, s'han venut a la província de Barcelona 7.561 habitatges.