El Congrés ha aprovat aquest dijous per unanimitat el decret llei per prorrogar quatre anys més, fins al 2028, la suspensió de desnonaments de l'habitatge habitual, i ha acordat que la norma es tramitarà com a projecte de llei, obrint la porta a introduir-hi canvis. La mesura procedeix de l'anomenat 'escut social' de la pandèmia i s'ha anat ampliant periòdicament amb els decrets anticrisi.

Aquesta última pròrroga, que s'estendrà fins al 15 de maig de 2028 i que afecta supòsits d'"especial vulnerabilitat", va ser aprovada pel Consell de Ministres un dia abans que caduqués, per a la seva entrada en vigor amb urgència. La ministra d'habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, ha estat l'encarregada del Govern en defensar el text des de la tribuna del Congrés.

En la seva intervenció, ha explicat que la mesura que aprova el decret és necessària en un escenari d'incertesa sobre uns tipus d'interès que poden encarir el preu de la hipoteca. "El futur continua sent incert, com reconeix el propi Banc Central Europeu quan assenyala que no pot comprometre's per endavant a cap camí concret de tipus", ha indicat Rodríguez.

En aquest sentit, la titular d'Habitatge veu necessari prorrogar la suspensió dels desnonaments per evitar possibles situacions d'exclusió social de persones que podien veure's abocades a perdre el seu habitatge si no poden afrontar la pujada de la hipoteca. "Confio que aquest reial decret llei sigui convalidat en el ple el dia d'avui amb el vot de ses senyories", ha conclòs la ministra.

Durant el debat del decret, Sumar, Vox i diversos socis d'investidura han avançat el vot favorable a la mesura, però han advertit que es tracta d'un "pedaç" temporal.

En aquest sentit, el portaveu d'Habitatge de Vox, Carlos Hernández Quero, ha dit en la seva intervenció que la pròrroga de la suspensió dels desnonaments es tracta d'un "pedaç" i de "xutar la pilota". "Pura procrastinació política i un pedaç que a més pot tornar-se molt dolorós per a les classes populars", ha protestat.

Hernández Quero ha instat a no limitar-se a prohibir les execucions hipotecàries i a crear les condicions perquè la gent pugui tenir un habitatge i així augment el nombre de propietaris a Espanya.

Per part de Podemos, Ione Belarra també ha avançat que donarà suport a la mesura, però ha incidit que es tracta d'una "tireta" en el gran problema de l'habitatge que hi ha a Espanya, per la qual cosa ha instat a expropiar l'ús de la meitat dels habitatges en mans de grans fons d'inversió i bancs, que segons els seus càlculs aportarien a l'Estat 92.000 habitatges.

En el torn del BNG, Néstor Rego ha traslladat el suport a la mesura, encara que no entén que sigui temporal i no definitiva, ja que es deixa la decisió d'una futura pròrroga en mans del "govern de torn".

Crítiques a la mesura

El diputat de Compromís i portaveu d'Habitatge de Sumar en el Congrés, Alberto Ibáñez, ha advertit a la ministra que calen més mesures per garantir el dret a l'habitatge, entre les quals ha destacat apujar un 3% l'IPREM per adaptar-se a l'encariment de l'habitatge i que existeixi l'obligació d'escriure al registre de la propietat que hi ha una moratòria en aquest habitatge, perquè quan un banc o "un fons voltor" vulgui comprar la casa, sàpiga que dins hi ha una família protegida per l'Estat.

Del seu costat, el portaveu adjunt d'EH Bildu, Oskar Matute, també ha garantit el suport a la mesura, però ha advertit que el seu abast és limitat perquè la suspensió només afecta en supòsits d'"especial vulnerabilitat", mentre que al País Basc més del 87% de desnonaments que es produeixen són per impagaments de lloguers de persones que no necessàriament han d'estar en aquesta situació.

La portaveu econòmica del PNB, Idoia Sagastizabal, també ha dit que donarà suport a la iniciativa, però ha esbroncat l'Executiu per l'ús del decret llei, quan la mesura estava inclosa en una esmena al decret anticrisi i es podria haver tramitat per aquesta via.

PSOE i PP discuteixen per la llei de l'habitatge

Del costat del PSOE, Arnau Ramírez ha aprofitat la seva intervenció per retreure al PP que no està aplicant la llei d'habitatge en les comunitats autònomes en les quals governen, recordant que en l'última Comissió d'Habitatge que va tenir lloc a la cambra baixa el Grup Popular "es va passar tota la sessió criticant l'alça de preus, mentre les seves comunitats autònomes es neguen a aplicar les zones tensades que preveu la llei, que precisament serveixen per abaixar aquests preus".

El portaveu d'Habitatge del PP a la cambra baixa, Joan Mesquida, ha carregat contra la llei d'habitatge, que considera que va ser "un pagament" del PSOE a Podemos, ERC i Bildu en la legislatura anterior i que ha provocat, davant de l'"amenaça d'intervenir els preus", que una de quatre habitatges hagin desaparegut del mercat de lloguer.

En contrast, el diputat popular ha defensat impulsar una llei antiokupació per evitar un fenomen que "està proliferant", de manera que es pugui desallotjar els ocupes en un termini de 24 hores. Així mateix, ha defensat l'aval del 20% a les hipoteques per a menors de 35 anys en la compra del seu primer habitatge o eliminar el 50% dels impostos de transmissions per a les famílies nombroses, monoparentals o amb persones amb discapacitat al seu càrrec.