José María Torres, president de Conpymes -Confederació Nacional de Pimes que compta com a principal organització amb Pimec-, ha assenyalat aquest dimarts que descarta posar-se en contacte amb CEOE i Cepyme per fer un front comú contra el projecte de llei que aprovarà la reducció de jornada a 37,5 hores setmanals. Torres ha fet tal afirmació en una trobada de més de 60 empresaris i organitzacions empresarials catalanes realitzada aquest matí a Madrid, encara que ha remarcat que més d'una trentena estan adscrites a CEOE. No obstant això, durant el discurs, el president de Conpymes ha acabat dient: "Ha arribat el moment de dir prou i que totes les organitzacions estiguem unides".

En aquest sentit, el vicepresident de Conpymes i president de Pimec, Antonio Cañete, ha assenyalat a On Economía la importància que els empresaris treballin conjuntament per evitar que es dugui a terme aquesta reforma legal de l'horari laboral. Conpymes, igual com Pimec, defensa deixar en mans de la negociació col·lectiva la gestió de la jornada sector a sector, una tesi que ha mantingut CEOE i Cepyme durant la negociació a la taula de diàleg que es va tancar amb l'absència dels empresaris del pacte. Cañete ha matisat que si des de la CEOE i Cepyme es posen en contacte amb ells per afrontar conjuntament la batalla contra la reducció de jornada, estaran oberts a negociar, encara que en principi no farien ells aquest primer pas.

Cañete suavitza així les paraules del president Torres que ha assenyalat: "no ens hem plantejat parlar amb CEOE, ja que es dediquen a defensar els drets de les grans empreses de l'Ibex", ha assenyalat. I com a mostra, Torres ha portat a col·lació l'intent de control de Cepyme per part de la confederació empresarial que presideix Antonio Garamendi en les futures eleccions de la patronal de pimes pertanyent a la CEOE. Això corrobora que Cepyme és un mer apèndix de CEOE, pel que és tan "important que Conpymes tingui veu pròpia en l'àmbit del diàleg social".

En absència d'una gran aliança d'empreses, que sembla llunyana, Conpymes donarà la batalla en solitari amb el principal objectiu d'evitar que el projecte "arribi a aprovar"-sé i que no arribi al tràmit d'esmenes en el Congrés. "Si arribem a les esmenes, les empreses tenim perduda la batalla", ha assenyalat el president de Conpymes. De moment, la patronal de les pimes ha iniciat una ronda de contactes amb els partits polítics, "sense distinció de colors" ha matisat Torres que s'ha limitat a reconèixer l'encontre amb Junts, que, segons el president de Conpymes, els ha confirmat la seva voluntat de votar en contra en el Congrés. Encara que des de la patronal de les pimes manté les seves reserves, doncs "esperem no ser una moneda de canvi en altres negociacions".

En qualsevol cas, Torres ha descartat que es desplaci Waterloo per dialogar directament amb Carles Puigdemont, encara que ha deixat la porta oberta que altres organitzacions de Conpymes sí que ho facin, en una referència velada a Pimec.

No a les bonificacions

En aquest sentit, Conpymes rebutja l'aprovació d'ajuts o bonificacions a les pimes per implementar en els anys vinents la nova jornada. "Per justificar l'injustificable, el Govern diu que acceptaran esmenes per aprovar ajuts als micros pimes; però no volem almoines, perquè els ajuts no resolen el problema i a més són un malbaratament de fons públics".

En les paraules destinades als empresaris i associacions presents en la jornada, el president de Conpymes ha criticat l'excés de burocràcia i, ha defensat que el capitalisme ha de permetre la competència en igualtat de condicions entre les pimes i les grans empreses. I ha posat diversos exemples com a testimoni d'aquesta desigualtat de competència.

La primera és la morositat que pateix la petita i mitjana empresa per part de la gran. En aquest sentit, Torres ha posat la seva esperança en la reforma del Reglament comunitari contra la morositat, un problema de grans dimensions si es té en compte, ha assenyalat Torres, que un de cada tres fallides de pimes té a veure amb la morositat de les grans empreses que es financen a través de les pimes.

Un segon bloc és l'accés de les pimes als contractes públics, ja que només es queden amb el 15% del total. El que per a Conpymes és una clara infravaloració si es té en compte que les pimes són responsables del 62% del VAB (valor afegit brut) i del 60% de l'ocupació. "Es produeix una asimetria i n'hauríem de tenir un accés més fàcil a la contractació pública".

La llei de segona oportunitat i l'accés al crèdit públic és un tercer bloc de desigualtats i, finalment, el mercat laboral, sobre el qual impacta la reducció de jornada. Torres ha incidit en la falta de mà d'obra qualificada: "cada any abandonen Espanya 100.000 professionals, especialment altament qualificats en tecnologia."

Participar en les negociacions

Per tot això, des de Conpymes insisteixen en la seva pretensió de participar en el diàleg social per participar de les negociacions amb efecte directe sobre el teixit empresarial, majoritàriament format per pimes. "No és just demonitzar a totes les empreses com si tots fóssim bancs i grans energètiques", ha assenyalat Torres, que critica l'aprovació de la reducció de jornada, amb el pacte del Govern de coalició i els sindicats. "Malgrat els 15.000 milions que suposa a les empreses l'abstenció i que la productivitat sigui de les més baixes d'Europa. Perquè reduir la jornada, no augmentés la productivitat", ha assenyalat. Angel de la Fuente, president de Fedea, present en la jornada, ha incidit en aquest punt: "no entenc d'on treu la vicepresidenta [amb referència a Yolanda Díaz] que reduir la jornada augmenta la productivitat".

Antonio Cañete ha incidit en la importància que les pimes participin directament en aquest tipus de negociacions. En aquest sentit, assenyala que esperen que les CES d'Espanya cedeixi dos llocs a l'organització, un per a Pimec i el segon per a Pimec Balears que hauran de cedir CEOE i Cepyme. "Espero que es produeixi aquest any", ha apuntat.