El Consell de Ministres donarà llum verda aquest dimarts a l'avantprojecte de llei per a la rebaixa de la jornada laboral fins a les 37,5 hores setmanals, sense pèrdua de salari, pràcticament un any després de la primera reunió sobre el tema i després d'haver-se superat les diferències que mantenien els ministeris de Treball i d'Economia sobre la seva aplicació.

L'avantprojecte és fruit de l'acord que van firmar a finals de l'any passat el Ministeri que dirigeix Yolanda Díaz i CCOO i UGT i del qual van voler quedar-se fora les organitzacions empresarials CEOE i Cepyme, en entendre que la jornada laboral és "una matèria que s'ha de fixar via negociació col·lectiva". Treball calcula que aquesta mesura beneficiarà prop de 12 milions de treballadors.

Una vegada que ho aprovi el govern espanyol el dimarts, el text rebrà els preceptius informes del Consell d'Estat i del CES abans de tornar al Consell de Ministres com a projecte de llei, el que Treball estima que es produirà a finals de febrer. Després, entrarà ja en el Congrés, on els grups parlamentaris podran introduir esmenes abans de la seva aprovació definitiva. L'objectiu del ministeri de Treball és que la norma estigui publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) abans de l'estiu perquè les empreses puguin tenir uns mesos d'adaptació, perquè els convenis col·lectius que tinguin més de 37,5 hores setmanals de jornada de mitjana anual tindran fins al 31 de desembre de 2025 per adaptar-se a la jornada màxima de 37,5 hores.

El ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, s'ha mostrat convençut que s'aconseguirà un acord amb els grups parlamentaris per tirar endavant la norma i també que hi haurà acord respecte al paquet d'ajuts a les empreses, especialment pimes, perquè puguin "absorbir" la rebaixa de la jornada laboral sense generals efectes negatius. Segons el text de l'avantprojecte, els contractes a temps parcial amb durada igual o superior a les 37,5 hores setmanals de mitjana "es convertiran automàticament en contractes a temps complet" a partir de l'aplicació de la nova jornada legal.

Què passarà amb els contractes amb menys de 37,5 hores?

En cas de tenir contractes amb menys de 37,5 hores de jornada, els treballadors a temps parcial, així com els treballadors amb jornada reduïda, tindran dret a continuar realitzant el mateix nombre d'hores que haguessin efectuat abans de l'entrada en vigor de la norma. Així mateix, tindran dret a l'increment proporcional del seu salari a partir de l'aplicació de la jornada màxima ordinària de 37,5 hores setmanals.

Els treballadors amb jornada reduïda per cura de menor o familiars o que tinguin la consideració de víctimes de violència de gènere, violència sexual o víctimes del terrorisme també tindran el dret a continuar realitzant el mateix nombre d'hores de feina que haguessin efectuat anteriorment.

Per a aquests col·lectius, el llindar màxim legal de la reducció de jornada vigent en el moment del seu inici es mantindrà fins que finalitzi el dret a la reducció de jornada, amb el límit absolut del 31 de desembre de 2026. Alternativament, podran adaptar la jornada reduïda que realitzava a la nova jornada legal prevista, en el marc de l'horari de què prèviament gaudien. Pel que fa a les jornades especials de feina, l'Executiu de Pedro Sánchez es dona un termini de 18 mesos per revisar, juntament amb els agents socials, la seva normativa per adequar les ampliacions i limitacions en l'ordenació i en la durada de la jornada de feina a la nova jornada màxima legal.

Enduriment de les sancions

El govern espanyol multarà amb fins a 10.000 euros per treballador a les empreses que incompleixin amb el registre horari i la reducció de la jornada setmanal màxima de 37,5 hores. Això suposa un enduriment de les sancions actuals en matèria de jornada per dues vies: en primer lloc, perquè es multarà a les empreses per cada treballador amb el qual s'incompleixin les normes i no de manera global, i en segon, perquè l'import de les multes, tipificades com a infracció greu dels empresaris, seran més abundants, passant d'un màxim de 7.500 euros 10.000 euros.

Així, d'acord amb l'avantprojecte, la transgressió de les normes i els límits legals o pactats en matèria de jornada, feina nocturna, hores extra, hores complementàries, descansos, vacances, permisos, registre de jornada i, en general, el temps de feina se sancionaran, en el seu grau mínim, amb multes de 1.000 a 2.000 euros; en el seu grau mitjà, de 2.001 a 5.000 euros i, en el seu grau màxim, de 5.001 a 10.000 euros.