La majoria de les persones només pensen en impostos en el moment de fer la declaració de la renda, entre abril i juny de l'any següent. Tanmateix, en aquell moment ja no és possible modificar els ingressos i despeses de l'exercici fiscal anterior. Per això, l'últim tram de l'any és crucial per prendre decisions que redueixin la càrrega tributària. La clau està en planificar de manera anticipada, conèixer les deduccions i exempcions disponibles i prendre decisions financeres que permetin estalviar impostos. Plans de pensions, compensar pèrdues i guanys en les nostres inversions, realitzar donatius, mirar si és possible deduir impostos amb l'habitatge habitual -per la compra o per reformes- o en cas de lloguer, consultar les deduccions previstes per cada Comunitat Autònoma o, arribat el cas, aprofitar els beneficis fiscals d'aquelles que superin els 65 anys.
Els plans de pensions són un dels instruments més efectius per reduir la base imposable de l'IRPF, expliquen des d'Abante Asesores. El 2024, les aportacions deduïbles a plans individuals tenen un límit de 1.500 euros o el 30% dels rendiments nets del treball i activitats econòmiques, el menor dels dos. A més, els plans d'ocupació permeten deduir fins a 8.500 euros addicionals, assolint un total màxim de 10.000 euros. "L'estalvi en la declaració de la renda serà de l'import aportat al fons pel teu percentatge de tributació en renda segons el teu tram d'ingressos. Aquest percentatge és variable segons el teu volum d'ingressos", explica Marta Alejandre, assessora comptable i fiscal a Cuéntica.
Per als autònoms, les possibilitats són encara més grans: poden aportar fins a 1.500 euros al seu pla de pensions individual i fins a 4.250 euros a un pla d'ocupació simplificat, amb un màxim combinat de 5.750 euros. A més, es poden realitzar aportacions deduïbles al pla de pensions d'un cònjuge amb ingressos inferiors a 8.000 euros anuals (fins a 1.000 euros) o al d'un familiar amb discapacitat (fins a 10.000 euros). Aquestes deduccions no només ofereixen un benefici immediat, sinó que també fomenten l'estalvi a llarg termini.
Els plans de pensions són un dels instruments més efectius per reduir la base imposable de l'IRPF
També caldria estar atents als rescats de diners dels plans de pensions. Si estàs estudiant la possibilitat de recuperar diners (rescatar) del teu pla de pensions abans de final d'any, "comprova primer el teu nivell d'ingressos d'aquest any i el previst per als següents, perquè has de saber que resulta més avantatjós recuperar diners d'un pla de pensions en un any en què s'hagin obtingut ingressos baixos, per a així evitar saltar a un tram superior de la renda (i per tant a un tipus impositiu més gran)", indica Marta Alejandre.
Si has rescatat plans de pensions, plans de previsió assegurats, plans de previsió social empresarial i mutualitats de previsió social has de tenir en compte que els fons obtinguts tributen com a rendiments del treball imputant-se a l'any en què són percebuts. Com recorden des d'Abante, els qui van realitzar aportacions al seu pla de pensions abans del 31 de desembre del 2006 poden beneficiar-se d'una reducció del 40% si rescaten el pla en forma de capital i dins dels terminis establerts.
Un altre dels exercicis que no podem oblidar és compensar pèrdues i guanys que hem obtingut a l'exercici amb inversions en borsa, fons d'inversió o per la compravenda d'un immoble. Així, com expliquen des d'Abante, la legislació permet compensar guanys i pèrdues patrimonials, com les derivades de la venda d'immobles, accions o fons d'inversió. Això significa que les pèrdues poden reduir la suma sobre la qual es paguen impostos, sempre que es compleixin certs requisits i terminis. A més, les rendes negatives no compensades en un exercici poden aplicar-se en els següents quatre anys. Per exemple, el 2024, encara és possible compensar pèrdues acumulades des de 2020.
Per maximitzar aquesta estratègia, és essencial planificar amb temps i considerar, per exemple, la venda d'actius amb guanys per equilibrar l'impacte fiscal. Des de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recorden que "si vens accions o participacions de fons amb la intenció de compensar la pèrdua que generi la venda aquest any, has d'esperar dos mesos per tornar a adquirir-los (o comprar un altre fons de cartera similar). Si no ho fas així, no podràs compensar la pèrdua fins que els tornis a vendre.
L'habitatge, font de desgravació
L'habitatge encara pot ser font de desgravació, encara que des de fa una dècada ja no és possible per a les noves adquisicions. Així, per als qui van adquirir el seu habitatge habitual abans de l'1 de gener del 2013, segueix vigent una deducció del 15% sobre un màxim de 9.040 euros (o de 18.080 si pagues la casa amb el teu cònjuge i declareu per separat) anuals. Això implica un estalvi fiscal màxim de 1.356 euros. "En cas que l'import anual destinat a la hipoteca sigui inferior a aquest límit, amortitzar anticipadament una part del préstec pot ser una estratègia efectiva per maximitzar la deducció. No obstant això, amb els tipus d'interès en nivells baixos, convé analitzar si resulta més rendible invertir aquests diners en altres productes financers", expliquen des d'Abante Asesores.
A l'OCU recorden que complint els requisits es pot deduir per les obres d'eficiència energètica, acabades el 2024 al teu habitatge habitual o en un altre de la teva propietat que lloguis per a habitatge, sempre que es redueixi en certa mesura la demanda de calefacció i refrigeració o es millorin el consum d'energia primària no renovable o la qualificació energètica de l'habitatge. Recorda que per poder deduir en la pròxima declaració has de tenir un certificat d'eficiència energètica previ a les obres i un altre de posterior amb data màxima del 31 de desembre del 2024.
Des de la firma Cuéntica també apunten que els contribuents poden beneficiar-se de deduccions en IRPF de fins al 60% de l'import de la reforma de l'habitatge habitual. Aquesta mesura es ve aplicant des del 6 d'octubre del 2021 i perdurarà fins a (tret de noves pròrrogues) el 31 de desembre del 2024. Un 20% de les quantitats per les obres realitzades per a la reducció de la demanda de calefacció i refrigeració (per exemple, instal·lar finestres noves) amb un màxim de 5.000 euros. També un 40% de les quantitats per les obres realitzades per a la millora en el consum d'energia primària no renovable. La base màxima de deducció serà de 7.500 euros i, finalment, en obres de rehabilitació energètica, on s'alteraria l'edifici sencer, cada propietari podrà deduir-se un 60% de la derrama que paga, fins a un màxim de 15.000 euros.
En les dues primeres deduccions (20% i 40% de les quantitats invertides) només s'inclouen les quantitats satisfetes per a la millora d'habitatge. Queden excloses per exemple les obres en places de garatge, trasters, jardins, parcs, piscines i instal·lacions esportives.
Els contribuents poden beneficiar-se de deduccions en IRPF de fins al 60% de l'import de la reforma de l'habitatge habitual
El lloguer també compta amb beneficis fiscals per al propietari. La deducció general per lloguer d'habitatge per a ús residencial ha disminuït del 60% al 50% en contractes firmats a partir del 26 de maig del 2023. Tanmateix, existeixen bonificacions addicionals per a habitatges en zones tensades i per a certs grups de població, com joves i persones en situació de vulnerabilitat. Així, els propietaris que lloguen immobles es poden deduir certes despeses de l'habitatge que tenen llogat com l'IBI, comissions, despeses d'agències... A més, hi ha hagut modificacions en la Llei de l'habitatge que afecten els llogaters.
En la renda del 2024, expliquen des de Cuéntica, s'obtindrà una deducció del 90% quan s'hagi renovat un contracte de lloguer a un inquilí en una zona de mercat residencial tensada, sempre que s'hagi rebaixat el lloguer en més d'un 5% durant el 2024. També s'obtindrà una deducció del 70% quan s'hagi llogat per primera vegada l'habitatge en una zona tensada i l'inquilí tingui una edat compresa entre 18 i 35 anys. La deducció serà del 60% quan l'habitatge hagi estat objecte d'una rehabilitació en els dos anys anteriors a la data de firma del contracte d'arrendament.
Una opció fiscalment atractiva per a contribuents majors de 65 anys és reinvertir els guanys patrimonials obtinguts en la venda d'actius en una renda vitalícia. Aquest mecanisme permet eximir del pagament d'impostos fins a 240.000 euros per titular, sempre que la renda vitalícia es constitueixi en un termini de sis mesos des de la venda. Per exemple, si una parella ven un habitatge obtenint un guany de 250.000 euros (125.000 euros per titular) i reinverteix el total en una renda vitalícia, pràcticament tot el guany quedarà exempt d'impostos, comenten des d'Abante.
En la OCU recorden que, de vegades, la mesura d'estalvi fiscal consisteix a deixar de fer alguna cosa i posposar-la. Si estàs a prop de complir 65 anys i t'estàs plantejant vendre o donar el teu habitatge habitual, t'interessa esperar fins que els compleixis, ja que el guany que obtindràs de la transmissió serà lliure d'impostos. Si l'habitatge està a nom dels dos cònjuges, ambdós han de ser majors de 65 anys, ja que altrament només estaria exempt el guany corresponent al cònjuge que tingui aquesta edat. L'exempció es pot aplicar encara que s'hagi deixat de residir a l'habitatge habitual, sempre que es vengui dins dels dos anys següents a abandonar-lo.
Les donacions a fundacions i entitats benèfiques
Des del gener del 2024, els primers 250 euros donats a fundacions i entitats benèfiques dedueixen un 80%, mentre que les quantitats superiors a aquest llindar poden deduir un 40% o un 45% si s'ha mantingut la donació durant almenys dos anys consecutius. Aquesta mesura incentiva la filantropia i permet als contribuents reduir significativament la seva quota tributària, expliquen des d'Abante.
A més de les deduccions estatals, cada Comunitat Autònoma té les seves pròpies deduccions que poden ajudar a reduir el pagament en la declaració de la renda. Dins d'aquestes deduccions autonòmiques hi pot haver ajuts aplicables tant de manera individual com a membres de la unitat familiar. Alguns ajuts autonòmics poden ser per al lloguer, guarderies, despeses educatives, despeses en salut bucodental, despeses per compra d'ulleres, lents de contacte, despeses relacionades amb la salut mental, despeses associades a anar al gimnàs, traumatòlegs, nutricionistes, fisioterapeutes, etc.