El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) ha aprovat aquest dimecres el pressupost de l'entitat per al 2025. Els comptes preveuen un benefici de 26,9 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 4,6% respecte a la previsió de tancament de 2024; i segueixen la tendència de la institució que va registrar un benefici procedent d’operacions ordinàries de 16,36 milions d’euros el 2023, superior als 14,8 milions de l’exercici anterior. Així mateix, per al 2025, l'entitat pública ha previst un import net de la seva xifra de negoci de 76 milions d'euros.

"Els pressupostos pel 2025 mostren clarament el nostre compromís amb tot el que significa la promoció econòmica i social de la ciutat de Barcelona, així com l'impuls de la indústria 4.0 a la regió", ha destacat el delegat especial de l'Estat al CZFB, Pere Navarro, durant la celebració del plenari de l'entitat, que ha presidit l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. L'alcalde Collboni ha destacat "el paper fonamental" de l'entitat "com a motor econòmic de la ciutat" i ha expressat la seva satisfacció pels projectes impulsats.

En la sessió s'ha exposat també l'actualització del pla estratègic de l'entitat, que s'executarà els pròxims quatre anys. Entre els principals projectes per a l'any vinent figura la segona fase d'execució del hub d'innovació DFactory Barcelona, que reforçarà l'ecosistema d'indústria 4.0, amb una ampliació per a la construcció d'un nou edifici de 70.000 metres quadrats, que se sumaran als 17.000 metres quadrats ja existents en un primer edifici de la Zona Franca de Barcelona. Un cop estigui enllestida aquesta segona fase, el pronòstic és que aculli en total a uns 1.500 professionals de forma directa i 5.000 d'indirectes.

DFactory Barcelona, en tan sols tres anys d'activitat, s'ha convertit en un ecosistema d'indústria 4.0 de referència internacional. Actualment, alberga 35 empreses multinacionals, mitjanes i petites companyies i centres de recerca que desenvolupen projectes pioners en el terreny de la robòtica, sensòrica, impressió 3D, ciberseguretat, realitat augmentada i virtual, intel·ligència artificial, Blockchain o la nanotecnologia. El centre té una ocupació del 85% dels espais i dona feina a 220 professionals de forma directa i a 650 de forma indirecta.

Alhora, el CZFB seguirà impulsant l'ecosistema emprenedor a través de les seves dues incubadores d'alta tecnologia: la Incubator 3D, la primera incubadora empresarial d'impressió 3D a Europa, i la Incubadora de Logística 4.0, la primera a Espanya dedicada a la indústria 4.0 en l'àmbit de la cadena del sector logístic. 

Els membres del plenari del CZFB, presidit per l'alcalde Collboni.

La directora general del CZFB, Blanca Sorigué, ha valorat que després d'un període centrat en l'eficiència operativa, el nou pla estratègic del CFZB posa el focus en l'impuls de projectes de desenvolupament econòmic i social del territori, la integració urbana del Districte 4.0 i el compliment de les qüestions mediambientals, de responsabilitat social i de bon govern (ESG). Per assegurar el compliment dels tres pilars definits al pla estratègic és clau "definir un quart pilar que permeti el finançament sostingut a llarg termini", ha dit Sorigué.

Entre altres, l'entitat tornarà a organitzar diversos esdeveniments dedicats a la promoció econòmica, encapçalats per la celebració de la 27a edició del SIL Barcelona; la sisena edició de la Barcelona New Economy Week (BNEW) i la cinquena edició de la Barcelona Woman Acceleration Week (BWAW).

La reindustrialització de Nissan

En el decurs de la reunió, també s'ha fet un repàs a un dels projectes en què ha treballat els últims anys el Consorci: la reindustrialització dels espais que havia ocupat la marca japonesa Nissan. Els responsables de l'entitat han observat la nova etapa que s'ha iniciat amb la fabricació del model S700, el primer vehicle elèctric de la recuperada marca Ebro, ara propietat d'EV Motors. Aquest projecte suposa l'inici de la superació d'una de les crisis industrials més importants de Barcelona, sorgida de la plena col·laboració entre administracions públiques, sector privat i els agents socials involucrats", han destacat.

Les zones franques

A més, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, juntament amb l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) col·laboren des d’aquest desembre en un projecte pilot per certificar les Zones Franques amb els estàndards més alts de seguretat i transparència en el comerç internacional. En aquest sentit, la Zona Franca de Barcelona ha estat l'escollida, entre totes les zones franques del món, per desenvolupar la part tècnica d’aquesta certificació i es convertirà en la primera zona franca del món a obtenir aquest reconeixement.