La licitació d'obra pública va augmentar a Catalunya un 34% el 2022, fins prop dels 4.000 milions d'euros (3.964 milions, exactament), la xifra més alta des de 2009, segons un informe de la Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC). Aquest augment s'atribueix al cicle electoral –a les eleccions municipals i generals celebrades aquest any– i a l'arribada dels fons Next Generation. Això no obstant, adverteixen que la construcció continua creixent per sota del conjunt de l'economia catalana.
L'activitat constructora (pública i privada) va créixer un 4,5% l'any passat a Catalunya, fins als 11.229 milions d'euros, per sota de la mitjana de l'economia catalana, que es va situar en un 5,5%. Aquests valors representen un 4,15% del PIB català, lluny del seu màxim històric del 10,7% aconseguit el 2006.
El sector encara no ha recuperat els nivells anteriors a la pandèmia. La patronal que presideix Lluís Moreno recorda que la construcció encara es troba per sota de les xifres de l'últim trimestre de 2019 malgrat que, el 2022, es va disparar l'obra pública per la proximitat de les eleccions i pels fons europeus Next Generation.
L'informe apunta que el creixement del sector es va veure llastat per l'increment dels costos dels materials i de l'energia, que es van disparar arran de la guerra a Ucraïna.
La CCOC xifra en 40.000 milions d'euros el dèficit d'inversió pública en Catalunya en el període de 2009 a 2022. Adverteixen que el percentatge d'execució pressupostària de les administracions públiques està molt lluny d'arribar al 100%. Així, pel que fa a l'obra pública en el període de 2015 a 2021, calculen l'execució pressupostària per part del govern central en només el 61,4% i la de la Generalitat, en el 81%.
Mitjançant el comunicat que acompanya l'informe, la Cambra de Contractistes destaca "de manera negativa" que la Intervenció General de l'Administració de l'Estat encara no ha publicat les dades sobre la distribució territorial de la inversió del sector públic estatal per a 2022. Aquestes dades permeten conèixer el grau d'execució pressupostària de l'Estat a Catalunya, una xifra que es dona a conèixer habitualment durant el segon trimestre de l'any següent.
Previsions per a 2023
Respecte a les previsions per a 2023, la CCOC apunta un "creixement modest", del voltant del 2%, a causa d'una política monetària "restrictiva" per part del Banc Central Europeu que, si bé contribuirà a frenar la inflació, també limitarà el consum i la inversió. Indiquen que aquesta situació afectarà "especialment" el sector residencial per la desacceleració de la constitució d'hipoteques i del nombre de compravendes.
També preveuen un creixement modest en la construcció no residencial, amb l'excepció del logístic, on esperen un creixement per sobre de la mitja.
Respecte a l'obra civil i a la rehabilitació, confien que continuï l'"impuls" dels fons Next Generation, especialment en el ferrocarril i les instal·lacions sanitàries, així com en infraestructures relacionades amb el cicle de l'aigua i els residus.