La patronal de la construcció alerta que les noves exigències normatives han disparat un 50% les despeses generals per a les empreses constructores i demana d'elevar al 17% els costos que es poden repercutir a les administracions. Els constructors asseguren que el canvi de context ha provocat que l'actual percentatge del 13% que, tret d'alguna excepció, poden repercutir les constructores als òrgans de contractació resulti "sens dubte insuficient", sense haver-se aprovat un mecanisme per revisar els contractes públics.
Davant d'aquesta situació, els constructors alerten de les possibles conseqüències si no hi ha una contraprestació paral·lela per part de l'Administració. Per això, la patronal urgeix a adequar el percentatge de les despeses generals actualment establertes per la norma perquè resulti suficient a l'hora de cobrir el cost real, assegurant la correcta execució de la inversió pública, tal com ja han fet algunes administracions a Extremadura o les Canàries, per exemple.
Mesures compensatòries a la inflació i l'energia
En un comunicat, la Confederació Nacional de la Construcció, que agrupa gairebé la totalitat del sector, planteja mesures compensatòries per evitar una frenada de la contractació pública i facilitar la construcció d'habitatges. Els empresaris de la construcció assenyalen complicacions derivades de les obligacions laborals com el registre de jornada, el sistema de protecció de dades i el canal de denúncies, així com l'increment de càrregues fiscals i les exigències mediambientals. Aquests costos, sumats a l'increment de l'SMI dels últims anys, fan que per a aquestes empreses l'actual percentatge del 13% sigui insuficient.
La patronal espanyola també recorda que a la pujada de les despeses generals s'afegeix a l'increment dels costos associat a les tensions inflacionistes dels últims anys que han portat els preus dels materials i de l'energia a "màxims històrics, sense haver-se aprovat un mecanisme per revisar els contractes públics".
La patronal argumenta que ja ha informat el Govern que si no es reverteix aquesta situació, a Espanya hi continuarà havent un nombre significatiu de licitacions d'obres que quedaran desertes perquè moltes constructores no podrien acudir a la licitació, la qual cosa reduiria la competència empresarial. Així, per evitar una possible aturada de la contractació pública, CNC també proposa modificar el Reglament general de la Llei de Contractes de les administracions públiques i recuperar la forquilla del percentatge entre el 16 i el 20% de despeses generals que poden repercutir les constructores sobre el pressupost d'execució material, la qual cosa ja va estar recollit en la normativa reglamentària fins a 1987.
Després de consultar a constructores de diferents mides, des de PIME a grans grups empresarials, CNC conclou que les empreses contractistes de l'administració han adoptat mesures d'optimització de costos i millores tecnològiques que augmenten la seva productivitat i eficiència, però que no poden compensar per si soles l'increment de les despeses d'estructura acumulat al llarg dels anys per complir amb les noves exigències, que erosiona la seva competitivitat, llasta l'accés al mercat de la contractació administrativa i, en última instància, agreuja la mala situació que travessa la contractació pública a Espanya.