La darrera trobada que va convocar el consolat xinès de Catalunya amb mitjans de comunicació i entitats properes, des de la seva seu de l'avinguda Tibidabo, va ser l'any 2020. Ara, s'ha tornat a obrir les portes per també presentar el nou cònsol xinès, Hu Aimin, al càrrec des de fa quatre mesos. La trobada va servir per fer valdre les darreres dades econòmiques de la Xina i el seu marge d'influència amb el sector empresarial català, però també per analitzar les perspectives de futur immediat.
Amb una comunitat xinesa de 100.000 persones a Catalunya, Aimin vol anar més enllà en l'impuls econòmic: "De forma tradicional, hi ha molts restaurants xinesos, però ara volem posar també el focus en el sector de les energies noves i promoure relacions de futur amb l'administració".
Badalona, l'altra ciutat d'interès
En aquesta línia, posa en el centre d'atenció la ciutat de Barcelona, però també d'altres municipis com Barcelona on hi ha el mercat més gran de minoristes d'aquesta comunitat en el conjunt d'Espanya: "Properament, visitaré Badalona amb la comunitat xinesa per promoure les relacions. Estem parlant d'apostar per sectors diversos i lligats amb el món financer o biomèdic a través de sucursals amb la Xina", ha assegurat Aimin. El cònsol xinès ha fet un paral·lelisme entre la ciutat de Barcelona i Shanghai. Ambdues són grans ciutats, però no capitals d'estat: "Busquem la cooperació específica entre elles dues i volem que més empreses xineses vinguin a Barcelona". D'aquesta manera, des del consolat veuen Barcelona com una marca que també ha d'englobar tota la seva àrea metropolitana.
Els números Catalunya-Xina
La cooperació econòmica i comercial entre la Xina i Catalunya ha desenvolupat de manera constant. En els darrers cinc anys, la inversió de la Xina a Catalunya va assolir més d'1 bilió d'euros, i va crear 2.000 llocs de treball. Actualment, les empreses xineses tenen un total de 114 sucursals a Catalunya. A tall d'exemple, a la Conferència d'Intercanvi Econòmic i Comercial Espanya-Shenzhen celebrada aquest setembre, es van signar 12 projectes importants, amb un valor de gairebé 340 milions d'euros. L'empresa xinesa Huayi Compresor va adquirir l'empresa local Cubigel i va retenir molts llocs de treball. I l'empresa IDIADA de Catalunya està cooperant amb la Xina per promoure el projecte del centre de simulació de prototips d'automòbils. Actualment, hi ha 5 vols directes cada setmana connectant la Xina i Catalunya i s'espera que n'hi hagi més el pròxim any. De gener a octubre d'aquest any més de 70.000 turistes xinesos van visitar Barcelona i el nombre d'estudiants xinesos a Catalunya va arribar a gairebé 4.000. També s'han agilitzat els tràmits de visat per l'ingrés de turistes fins als 15 dies a la Xina.
Precisament, aquest 2023 coincideix amb el 50è aniversari de l'establiment de relacions diplomàtiques entre la Xina i Espanya. La Xina és el soci comercial més gran d'Espanya fora de la Unió Europea i Espanya és el cinquè soci comercial de la Xina dins la UE. L'any passat, el volum del comerç bilateral de béns entre la Xina i Espanya va superar els 50 bilions de dòlars. Més que 1.500 trens del China Railway Express han transportat entre la Xina i Espanya, amb 120.000 TEU i un valor total de càrrega de 6 bilions de dòlars.