El govern espanyol ha fet públic aquest dimarts l'índex de referència que servirà per regular els preus del lloguer en aquelles zones tensades on el lloguer es menja més d'un terç dels ingressos mitjans.

Aquest índex només entrarà en vigor quan les comunitats autònomes declarin les seves zones tensades, però fins ara tan sols Catalunya ha manifestat la seva intenció de fer-ho en 140 municipis, això sí amb alguns retrets a l'índex elaborat per l'executiu liderat per Pedro Sánchez.

S'obre un període d'informació pública de 10 dies hàbils i podria publicar-se al Butlletí Oficial de l'Estat el 12 de març per a, l'endemà, entrar ja en vigor a les zones tensades catalanes. Tindrà llavors una vigència de 3 anys prorrogable si persisteixen les tensions en els preus.

L'índex de referència pot arribar a ser de la meitat del que val un habitatge al mercat de portals immobiliaris d'internet a Catalunya, segons ha explicat el secretari d'Estat d'Habitatge i Agenda Urbana, David Lucas.

La mesura estava recollida en la Llei d'Habitatge aprovat fa deu mesos i l'índex s'ha elaborat a partir de la declaració de la renda de dos milions i mig de llogaters.

El cercador i exemples

El ministeri ha creat una pàgina web en la qual pots consultar la forquilla de preus de lloguer que podrien cobrar-te al teu habitatge. El directori és aquest i pots buscar la forquilla de preus a partir de la referència cadastral del teu habitatge o introduint l'adreça exacta.

Amb la referència cadastral, l'índex és capaç de calcular el preu partint d'algunes variables que es generen automàtiques com l'estat de conservació o l'any de construcció, que si el sistema no detecta pots introduir manualment.

A més, el preu de referència varia en funció del certificat energètic, l'ascensor, si hi ha o no consergeria, aparcament, piscina comunitària, zones d'ús compartit, vistes especials i si està moblada o no.

Prenent com a exemple un habitatge inventat, de 60 metres quadrats del carrer Olzinelles número 4, al barri de Sants de Barcelona i al tercer pis, podem veure per on aniran els preus en aquesta zona.

Amb el certificat energètic E, una construcció de l'any 197 o anterior i un estat de conservació amb reformes necessàries, en un pis sense ascensor ni cap dels extres esmentats anteriorment, el pis haurà de costar entre 635 euros i 840 com a màxim.

Ara bé, si el mateix pis comptés amb un certificat energètic A, estigués en perfecte estat i compte amb ascensor, aparcament, consergeria, vistes especials, piscina comunitària i jardins o espais d'ús compartit, el preu podria oscil·lar entre els 702 euros i els 1.010 euros.

Si viatgem fins a Amposta, al Delta de l'Ebre, zona també declarada com tensada per la Generalitat, l'índex ens mostra que al carrer Lope de Vega, número 4, es podrien cobrar de lloguer per un habitatge de 93 metres quadrats entre 336 i 457 euros al mes de lloguer si està en perfecte estat, amb els millors extres i un bo certificat energètic i entre 310 i 392 euros si, al contrari, l'habitatge requereix millores i no té un bo certificat energètic ni cap extra que millori el seu valor.

La consellera de Territori de Catalunya, Ester Capella, va criticar aquest dilluns que el govern espanyol opti per un índex de preus de lloguer amb criteri "homogeni" en tot l'estat i va assegurar que a Catalunya "no baixaran", ja que l'índex incorpora un ventall de preus obert, amb màxims i mínims, i no un preu fix de referència que obligui a rebaixar. Va defensar per això l'índex que al seu dia va elaborar la Generalitat per a una regulació del lloguer que posteriorment el Tribunal Constitucional va tombar en considerar que les comunitats autònomes no tenen competència per a això.