El consum mundial de vi va baixar al llarg de l'any passat al seu nivell més baix des de 1961, segons ha informat l'Organització Internacional del Vi (OIV), que ha alertat també de la "incertesa" al sector pels aranzels nord-americans. El consum mundial es va situar en 214,2 milions d'hectolitres (mhl), segons les estimacions divulgades per l'OIV. La xifra registrada l'any passat representa un 3,3% menys que en 2023 i la dada més baixa des del 1961.

Pel que fa a l'exposició territorial, els dos mercats més grans, els Estats Units i França, van registrar descensos del consum del 6% i del 4%, respectivament, segons ha indicat el director general de l'Organització Internacional del Vi, John Barker. En aquest sentit, l'organització ha atribuït el descens del consum a diversos factors, com ara el canvi de gustos dels consumidors, les diferents preferències entre generacions i l'augment general de preus, a causa de la pujada de la inflació en l'àmbit global.

Incertesa pels aranzels

El responsable de l'organització ha reconegut que els aranzels anunciats pel Govern dels Estats Units, capitanejat per Donald Trump, estan generant "incertesa al mercat", encara que ha rebutjat "especular sobre possibles escenaris futurs". 

Barker ha recalcat també que, si els aranzels al vi es quedessin en el 10%, això no canviaria l'estatus dels Estats Units com a gran mercat vinícola. Tanmateix, ha recordat que un 47% del vi produït a escala global és exportat, per la qual cosa "qualsevol mena de barrera genera distracció al mercat".

El 2024 va baixar la producció de vi

El 2024, els Estats Units van ser l'importador de vi més important per valor (6.300 milions d'euros) però el tercer en volum, amb 12,3 mhl, per darrere d'Alemanya (12,7) i el Regne Unit (12,6 mhl).

La producció de vi al llarg de l'any passat va assolir els 225,8 mhl, un 4,8% menys que durant l'any anterior i la producció més baixa en 60 anys, a causa de la successió "d'esdeveniments climàtics extrems" que també van crear problemes en l'àmbit sanitari en els cultius d'àmplies zones productores, ha indicat l'OIV, que té la seva seu a Dijon (a l'est de França).

La menor producció de vi i l'augment de preus va tenir com a conseqüència l'estabilització del comerç internacional de vi, tant en volum, amb 99,8 mhl (un 0,1% menys que el 2023), com en valor (35.900 milions d'euros, un 0,3% menys).

L'OIV ha avançat també que la producció als països de l'hemisferi sud, que estan actualment acabant la verema, assolirà els 47 milions d'hectolitres aquest any, amb un augment del 2,6% respecte a l'any passat. Així, segons l'organització, la producció vitivinícola pujarà en països com l'Argentina, Brasil, Sud-àfrica, Austràlia i Nova Zelanda, encara que baixarà a altres països com ara Xile, segons apunten les dades nacionals comunicades a l'OIV.