Experts del sector immobiliari apunten des de fa temps com una possible resposta a la falta d'oferta d'habitatge de lloguer readaptar oficines buides perquè passin al parc residencial. Ho va fer recentment, en entrevista amb ON ECONOMIA, Anna Gener, CEO de la consultora immobiliària Savills. "A Barcelona falta habitatge i hi ha massa oficines. Doncs per què no aprofitem per reconvertir aquells edificis d'oficines, que són en centre ciutat, que no compleixen certificats de sostenibilitat, en habitatges?", es preguntava. Amb una oferta en caiguda des que es va aprovar la llei d'habitatge i en espera que el mercat es reordeni amb un desplegament que encara està per confirmar, hi ha barris com el Poblenou on queden edificis sencers d'oficines buides.
Partint d'una pregunta similar, el portal de venda i lloguer d'habitatge Idealista ha elaborat una llista amb els 20 barris de Barcelona on per a un propietari o inversor seria més rendible llogar un habitatge que una oficina. El Camp de l'Arpa del Clot lidera aquesta llista, ja que allà el lloguer d'un habitatge costa 21 euros per metre quadrat, pràcticament el doble que una oficina on es paga 10,3 euros per metre quadrat al portal immobiliari.
En segon lloc, en plena Ciutat Vella, a Sant Pere - Santa Caterina i la Ribera es paga a 14 euros per metre quadrat, mentre que l'habitatge es paga a 23,4 euros. La rendibilitat de l'habitatge per sobre de les oficines es desplega pels barris més variats. Prova d'això és que també a Sarrià i El Putxet i el Farró, ambdós al districte de Sarrià-Sant Gervasi, també es paga més per habitatge que per oficina. En el primer, l'habitatge es paga a 21,9 euros el metre quadrat i l'oficina a 12,5 euros, mentre que a El Putxet l'habitatge es paga a 19,6 euros i l'oficina a 10,5.
Les distàncies es van escurçant en barris successius, Dreta de l'Eixample, Camp d'En Grassot i Sant Antoni, però fins i tot en un total de 20 barris es manté aquesta diferència. Fins i tot al barri on és menor d'entre els 20, La Sagrada Família, el lloguer d'habitatge encara supera en més de 4 euros el d'oficines, 20,7 euros contra 16,5 euros per metre quadrat.
La dinàmica que l'habitatge ofereixi més rendibilitat que les oficines també es projecta en almenys 20 barris de Madrid, 20 més de València i 10 de Màlaga. A la capital espanyola, un lloguer al barri de l'Aeroport de Barajas es paga a 16,9 euros i una oficina a 10 euros el metre quadrat, mentre que en Ciutat Jardí, a Chamartín, la diferència és de 19,8 contra 14 euros per metre quadrat. Barris cèntrics com a Malasaña-Universitat o Lavapiés-Embajadores també tenen habitatge més car de lloguer que d'oficina.
A València, al barri del Carme de Ciutat Vella es paga 7 euros al mes pel lloguer del metre quadrat d'oficines i 17,3 euros en el cas de l'habitatge, una proporció que és de més del doble. Barris com Ciutat de les Arts i de les Ciències (14,9 euros per metre quadrat contra 8), La Roqueta o Exposició també repliquen aquesta diferència de rendibilitat.
El mateix succeeix a 10 barris de Màlaga, entre els quals destaca Malagueta-Monte Sancha, al districte Est, on l'habitatge s'arriba a pagar a 17,4 euros per metre quadrat i l'oficina a 13 euros per metre quadrat. Quatre barris del districte centre ho repliquen: a Perchel nord, Eixamplament Centre, Centre Històric i Perchel Sud es paga més per habitatge que per oficina.
Què necessita una oficina
L'informe d'Idealista compta també els passos que un propietari ha de fer per convertir en habitatge una oficina o local comercial. En primer lloc, necessita un estudi de viabilitat per part d'un tècnic competent. Després, ha de sol·licitar a l'Ajuntament una sol·licitud de viabilitat i posteriorment ja pot demanar una llicència. En cas que es concedeixi la llicència de canvi d'ús, ja es pot realitzar l'obra, però una vegada finalitzada s'ha de tramitar la llicència de primera utilització, una mica així com la inauguració oficial del nou ús. Finalment, el canvi d'ús ha de quedar inscrit al Registre de la Propietat.
Entre els requisits per a aquest canvi d'ús d'oficina a habitatge, el local ha de comptar amb una cuina amb sortida de fums, bany amb extracció i un espai superior als 40 metres quadrats o 2,5 metres d'altura al 75% de la superfície. També ha de tenir cèdula d'habitabilitat.