El govern espanyol ha tornat aquest dimarts a tancar la porta a la possibilitat que Catalunya tingui un model de finançament singular. La resposta del ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha estat clara a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Ha recordat que qualsevol nou model de finançament ha de sorgir del "diàleg" entre totes les comunitats autònomes. Ho ha refermat després la mateixa portaveu de l'Executiu espanyol, Pilar Alegría, que ha demanat al PP que participi en la creació d'un nou model, en tant que els populars tenen, ara per ara, més control autonòmic que els socialistes a causa del resultat de les eleccions del 28-M.
Aquesta ha estat la resposta del govern espanyol a la proposta del Govern: "La nostra voluntat és arribar a un acord amb el conjunt de les comunitats autònomes", ha afirmat Pilar Alegría. El ministre d'Economia, a més, ha recordat que la ministra d'Hisenda i vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, ja ha posat fil a l'agulla a aquesta qüestió.
La proposta del finançament singular a Catalunya, fil per randa
Aquest dimarts, la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha explicat quina és la proposta de finançament singular per a Catalunya del Govern d’ERC. Es preveu recaptar el 100% dels impostos per tenir la clau de la caixa d'uns 52.000 milions d'euros anuals. Això suposaria recaptar el doble que amb el model actual. Així i tot, el model proposat per l’executiu que presideix Pere Aragonès preveu una aportació a l'Estat pels serveis que presta i un nou fons de reequilibri territorial.
Així, el model de finançament singular es basa en la "sobirania fiscal plena". I, tal com va avançar ON ECONOMIA, implicaria que la Generalitat gestionés i recaptés tributs com l'IVA, l'IRPF, l'impost sobre societats o els impostos especials, la qual cosa comportaria passar de gestionar el 9% dels impostos al 100%. D’aquesta manera, el Govern podria arribar a ingressar el doble dels 25.616 milions que va rebre amb el model actual el 2021.
"Presentem un canvi de paradigma per deixar enrere dècades d'injustícia", ha defensat la consellera Mas. La proposta, que el Govern defensa que és plenament constitucional, preveu una transferència a l'Estat pels serveis prestats, com ara Defensa o administració de justícia, i el pagament a un fons de "reequilibri territorial" per a les comunitats amb menys recursos. "És una proposta justa, raonable i imprescindible", ha dit la consellera.
Sánchez defensa un nou model “multilateral”
El finançament singular per a Catalunya és el cavall de batalla d’ERC. Ho va posar de manifest la senadora Sara Bailac a la darrera sessió de control a l’executiu del PSOE, a la cambra alta. La republicana va denunciar l’infrafinançament que pateix Catalunya. Però la resposta del president del govern espanyol va ser clara. “Nosaltres sempre hem sigut clars amb totes les comunitats autònomes, volem un nou sistema de finançament autonòmic”, però “la resposta ha de ser multilateral”, va assenyalar Pedro Sánchez.
Bailac havia asseverat minuts abans que Catalunya mereix un sistema de finançament “singular i específic” per tal de poder gestionar els seus recursos. De fet, va argumentar que hi ha un “consens” al país sobre el dèficit fiscal que es pateix, i el va xifrar en 22.000 milions d’euros. “Una cosa és ser solidari i l’altra és que et prenguin el pèl”, va assenyalar també la senadora d’ERC.