A mitjans de desembre del passat exercici, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic va presentar la candidatura del H2Med, un corredor d'hidrogen verd en el qual col·laboren Espanya, Portugal i França. Des del Govern espanyol van informar que Espanya seria el primer 'hub' d'hidrogen verd. Ara, havent passat alguna cosa més d'un mes, Teresa Ribera, vicepresidenta tercera de l'Executiu espanyol, ha informat en una entrevista en TV3 que el corredor que portarà hidrogen entre Barcelona i Marsella serà operatiu "entorn de 2028 o 2029".
La ministra ha assenyalat que la infraestructura no serà operativa el 2025 o el 2026, i ha confiat que Espanya exportarà part de l'electricitat produïda gràcies al potencial de les renovables. El país ibèric és un dels que més predisposició ha mostrat per la transició a les energies netes. Sembla que el futur energètic del país, a més de per les clàssiques energies renovables, passa per l'hidrogen verd.
Espanya, pendent de la Comissió Europea
La vicepresidenta ha insistit que el corredor "requereix uns terminis llargs", i ha reivindicat el seu finançament amb fons europeus, en entendre que és d'interès comunitari i no únicament entre Espanya, Portugal i França.
Teresa Ribera ha detallat que, el 2023, la Comissió Europea confirmarà sí efectivament té interès per al club comunitari. En cas de ser així, els fons arribarien el 2024 i "immediatament després" començarien les obres per utilitzar les energies renovables en supòsit en els que no es pot recórrer a l'electricitat.
La vicepresidenta tercera del Govern espanyola ha matisat que el H2Med, a més de la importància i transcendència sobre el futur energètic dels tres països, també impulsaria la reindustrialització relacionada amb l'economia del futur. Ribera ha apostat per "desenvolupar tècniques d'emmagatzemament" per utilitzar les energies renovables en supòsits en els quals no es pot recórrer a l'electricitat.
L'hidrogen verd, una salvació
Tal com detallen al web del Ministeri per a Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, el H2Med va ser presentat el passat 15 de desembre a la convocatòria per a Proyectos d'Interès Comú per rebre finançament europeu. En aquesta, el ministeri detalla el corroborat per la vicepresidenta tercera, que és que Espanya es convertiria al primer 'hub' d'hidrogen verd, en incorporar els primers eixos de a la xarxa troncal nacional que permetrien connectar els centres de producció d'hidrogen verd amb la demanda domèstica i les dues interconnexions internacionals amb França i Portugal, tal com detalla la nota presentada pel Ministeri.
Per a Juan Carlos Higueras, expert de l'EAE Business School, "l'hidrogen verd s'està posicionant com la gran rara avis que salvarà a Europa de les emissions de carboni, malgrat que qui més emet sigui la Xina, els Estats Units i l'Índia." L'expert incideix que "Barcelona serà el port de sortida de l'hidrogen verd que arribarà a Europa per fer-la energèticament menys dependent d'altres països com Rússia i anar reduint la dependència dels combustibles fòssils".
Barcelona passa a un primeríssim pla
No hi ha dubte de què la instauració del corredor d'hidrogen verd, a més de donar suport a la transició verda, resulta un suport a la Ciutat Comtal. Per a l'expert, "la mesura comportarà millor posicionament geoestratègic d'Espanya dins d'Europa, i augmentarà la industrialització de les regions properes, aconseguint impulsar l'ocupació de professionals especialitzats." Barcelona, com a port de sortida, ubicarà a Espanya al radar energètic global, encara més si cap.
L'expert de l'EAE Business School afegeix que "l'impacte socioeconòmic serà rellevant i podran contribuir a la sobirania energètica del país, ajudant a reduir la factura de l'electricitat i la pobresa energètica que actualment pateixen contes de milers de famílies espanyoles."
Ribera no s'oblida del Golf des Roses (Girona)
En l'entrevista que ha concedit aquest mateix matí la vicepresidenta tercera del Govern espanyol, Ribera ha afirmat que "molt aviat" el Consell de Ministres aprovarà els plans d'ordenació d'espais marítims. En ells s'establirà a quines zones es poden instal·lar parcs eòlics, entre els quals hi haurà el Golf des Roses (Girona).
La ministra ha afirmat que l'Executiu nacional ha treballat amb la Generalitat, ajuntaments i actors locals, i ha insistit que l'esmentada aprovació "no significa que hi hagi una autorització automàtica", sinó que analitzaran posteriorment el projecte concret amb totes les cauteles, tal com ha comentat Teresa Ribera.
"Aprovarem els plans d'ordenació de seguida i sobre aquesta base treballarem sobre el concret", amb referència a on, quan i com hi pot haver un desenvolupament eòlic en el Golf de Roses (Girona).
La ministra per a la Transició Ecològica ha avançat que el corredor d'hidrogen verd entre Barcelona i Marsella veurà la llum entre 2028 i 2029. El que està cridat|trucat a ser un dels projectes energètics més importants del continent segueix en marxa, i tot apunta que, en uns cinc anys, aquest estarà en marxa. El H2Med podria ser més que un reforç a les renovables a Espanya, si no un catalitzador industrial, el qual augmentarà els llocs de treball i reforçarà la posició energètica del país a Europa.