Les exportacions espanyoles de perfumeria i cosmètica van experimentar un fort creixement durant el 2024, superant els 7.411 milions d’euros en els deu primers mesos de l’any, un increment del 23% respecte al mateix període de l’exercici anterior. Espanya es va consolidar així entre els deu principals exportadors mundials del sector, situant-se com el segon país que més perfums exporta i el quart mercat més gran de la Unió Europea.
Enmig de la guerra aranzelària entre els Estats Units i la resta del món, les empreses catalanes observen amb cautela l’evolució de les tensions comercials. Tot i que el president dels Estats Units, Donald Trump, anunciés la setmana passada que prorrogava durant 90 dies els aranzels al 10% a la majoria de països, inclosos els de la UE, tant el president de la Generalitat com el del govern espanyol han anunciat una bateria d'ajuts i préstecs per a les empreses afectades per aquests gravàmens.
Empreses perfumeres i de cosmètica catalanes als EUA
En el sector de la perfumeria i la cosmètica, Catalunya compta amb 64 empreses del ram que exporten als EUA, amb unes vendes d’aproximadament 661,6 milions d’euros registrades el 2024. Aquestes exportacions representen el 15,2% del total que Catalunya envia al mercat nord-americà i el 12,2% del total mundial exportat pel sector. Per darrere d'aquest sector es van situar els productes farmacèutics, amb 646,7 milions d'euros, maquinària amb 495,8 milions d'euros i plàstics i productes químics orgànics per 210,1 milions i 202,2 milions, respectivament, segons dades d'ACCIÓ, que tenen comptabilitzades unes 3.100 empreses catalanes que exporten de manera regular als Estats Units.
Entre les companyies més destacades, hi ha Antonio Puig SAU, amb seu a l’Hospitalet de Llobregat, que lidera el rànquing i altres noms rellevants del sector amb una forta presència als Estats Units són Coty Spain SL, Beautyge SL, Lipotec SAU i Natura Bissé International SA. Pel que fa a la distribució territorial, les empreses exportadores es concentren principalment al Barcelonès (21), Vallès Occidental (12), Baix Llobregat (11) i Vallès Oriental (8). També es detecta activitat significativa en comarques com el Maresme, l’Alt Empordà i el Bages.
El govern català, davant de la guerra aranzelària anunciada per Trump, ja ha mostrat la seva preocupació pels efectes que pot generar a Catalunya, tot i que només suposen el 4,3% de les seves exportacions, per valor de 4.351 milions d'euros. Els Estats Units és el sisè soci comercial de Catalunya, per darrere de França, Alemanya, Itàlia, Portugal i el Regne Unit. La guerra comercial arriba precisament després que l'any 2024 i l'anterior es disparessin les exportacions catalanes cap als EUA en un 19,3%, el destí que més va créixer, fins a representar aquest 4,3% de les vendes exteriors totals. Aquest increment es va deure, sobretot, per l'auge en el sector de la perfumeria i els productes farmacèutics.
Ajuts i préstecs a les empreses afectades
Respecte a les ajudes anunciades pel govern de Pedro Sánchez, ara fa una setmana van entrar en vigor les primeres mesures per ajudar les empreses afectades per la guerra comercial desencadenada per Trump. Dels 14.100 milions d'euros previstos, ja s'han activat 7.720 milions d'euros, més de la meitat. El decret també inclou l'extensió de la moratòria comptable fins a finals de l'any 2025 per a aquelles empreses que van tenir pèrdues durant 2020 i 2021 i que tenen una recuperació més retardada. Els fons es distribuiran a les autonomies en funció del seu pes en les exportacions al país nord-americà, de manera que Catalunya percebrà el 25% del total, alguna cosa més de 3.000 milions d'euros.
La Generalitat, per la seva part, va anunciar també que mobilitzarà 1.500 milions d'euros en ajudes i préstecs per fer front a l'impacte de la pujada d'aranzels dels Estats Units.