L'absentisme laboral va costar a les empreses 12.245 milions d'euros el 2024, un 20% més que l'any anterior, segons ha informat aquest divendres la multinacional de recursos humans Synergie, que també ha posat en relleu que el 47% de les absències es cobreixen amb hores extres, el que redueix la productivitat en gairebé un 30%.

En concret, la companyia esmenta la desconnexió emocional dels empleats, assenyalada com una "epidèmia silenciosa", que s'erigeix en un factor clau en aquest problema, ja que només el 10% dels empleats espanyols se senten compromesos amb la seva feina, situant Espanya entre els de menys compromís laboral a Europa.

L'absentisme laboral i la retenció de talent, els desafiaments de les empreses

Synergie ha comentat que el problema de l'absentisme laboral i la retenció de talent constitueixen els dos desafiaments a què han de fer front les empreses espanyoles de cara a 2025, qüestions que impacten directament en la productivitat i competitivitat. D'altra banda, es preveu un augment del 24% en la rotació voluntària de personal per a 2025, especialment als sectors tecnològic i hoteler, la qual cosa evidencia la necessitat de lideratges "més efectius i estratègies avançades de reclutament", segons ha assegurat la multinacional.

Per la seva part, la directora general de Synergie, Silvia Balcells, ha destacat la importància d'implementar models laborals "més adaptables", enfortir les mútues en processos mèdics i gestionar l'absentisme com un pla estratègic, ja que resulten "claus per garantir la sostenibilitat i la competitivitat empresarial".

Creix l'absentisme laboral a Espanya

De fet, Espanya se situa en la part alta del rànquing de països europeus amb més ràtio d'absentisme laboral, encara que es troba per sota d'economies com Alemanya i França, segons l'informe La disparitat entre els empleats i les hores treballades a Espanya, elaborat per CaixaBank Research. L'augment de l'absentisme s'observa en pràcticament tots els països de l'eurozona. Tanmateix, Espanya destaca pel fort creixement de l'absentisme des de la pandèmia.

Espanya és el segon país on més ha crescut respecte al mateix trimestre de 2019, en concret quatre punts, només per darrere de Malta. Si es considera exclusivament l'absentisme per incapacitat temporal, l'increment respecte a 2019 també ha estat intens, passant del 2,7% al 4,6%. CaixaBank Research ha alertat que l'augment de l'absentisme per incapacitat temporal que s'està registrant a Espanya incideix negativament en la productivitat i en els costos laborals de les empreses, amb especial impacte en les pimes. Alhora, augmenta els costos per a la Seguretat Social i la càrrega burocràtica sobre el sistema sanitari.

L'entitat assenyala que és clau una "agilitació de la càrrega burocràtica i assistencial per continuar donant suport de forma efectiva als treballadors que no poden treballar, una gestió i inspecció adequades a fi d'aturar les pràctiques abusives i les ineficiències, i una col·laboració més gran de la Seguretat Social amb les mútues que redueixi la pressió sobre els serveis de salut".