El cost per hora treballada ha pujat un 1,5% en el segon trimestre de 2023 respecte al primer i encadena ja vuit trimestres consecutius a l'alça. En termes anuals, l'hora treballada s'ha encarit un 6,5% respecte al segon trimestre de 2022, la seva alça més gran en tres anys, des del segon trimestre de 2020, quan es va disparar un 8,1% per la pandèmia. En termes anuals, també suma la vuitena pujada consecutiva., segons l'índex del cost laboral harmonitzat -donat a conèixer aquest divendres per l'INE-, que mesura el cost laboral per hora treballada, mantenint constant l'estructura per branques d'activitat. Comparat amb els segons trimestres, el 2019 l'hora treballada es va encarir un 1,1% en relació amb el trimestre anterior, el 2020 (amb l'arrencada del confinament) l'increment fuel de l'1,2%, el 2021, amb la recuperació de l'ocupació, va descendir un 0,1% i en el segon trimestre de l'any passat, va pujar un 0,4%. El repunt del període abril-juny amplia en 2,1 punts l'experimentat en el primer trimestre de l'any.
D'altra banda, els salaris pactats en conveni van pujar de mitjana un 3,38% fins a agost, xifra superior a la registrada al juliol (3,34%) i gairebé vuit dècimes per sobre de l'IPC avançat, la taxa interanual del qual es va situar en el vuitè mes de l'any en el 2,6%, segons dades extretes de l'estadística de negociació col·lectiva del Ministeri de Treball i Economia Social donada a conèixer aquest divendres.
La pujada dels costos laborals s'explica en gran manera per la recuperació del poder adquisitiu perdut els dos últims anys, quan la inflació va ser del 3,1% el 2021 i un 8,4% l'any passat. No obstant això, les pujades salarials pactades en conveni han estat molt inferiors, (una cosa superior han estat les pujades del salari mínim interprofessional o SMI), pel que es dilataran en els pròxims trimestres. De fet, el pacte salarial acordat entre sindicats i patronals, AENC, aconsella pujades del 4% als pròxims convenis. Recentment, el secretari general de UGT, Pepe Álvarez, va revelar que els últims convenis estan ja en aquestes pujades, fins i tot una mica majors.
Per components
Per components, el cost salarial es va incrementar en el segon trimestre de l'any un 5,7% amb relació al mateix trimestre de 2022, en tant que els altres costos van pujar un 8,8%. El cost laboral, excloent pagaments extraordinaris i endarreriments, va créixer un 6,8% interanual en el segon tram de 2023. Eliminant els efectes estacionals i de calendari, el cost laboral per hora treballada va avançar un 5,6% en el segon trimestre de 2023 amb relació al mateix període de 2022, taxa que supera en 1,3 punts la del trimestre anterior i que també és la més elevada des de l'arribada del Covid. El cost salarial va créixer un 4,8% interanual en la sèrie desestacionalitzada.
Sense tenir en compte l'ajustament estacional i de calendari, el cost laboral es va disparar un 9% entre abril i juny degut, fonamentalment, al pes més gran dels pagaments extraordinaris respecte al trimestre anterior. Per components, el cost salarial es va incrementar un 10,8% trimestral, en tant que els altres costos van augmentar un 4,1%. El cost laboral, excloent pagaments extraordinaris i endarreriments, va pujar un 5,9% sobre el primer trimestre.
Per activitats
Les activitats que van registrar els increments anuals més grans del cost laboral en el segon trimestre de 2023 van ser indústries extractives (+11,3%); activitats professionals, científiques i tècniques (+8,6%) i transport i emmagatzemament (+8,1%). Per contra, l'única retallada interanual es va donar en el subministrament d'energia elèctrica, gas, vapor i aire condicionat, on el cost laboral va baixar un 4,9% respecte al segon trimestre de 2022.
Si s'eliminen els efectes estacionals i de calendari, les activitats on més van augmentar els costos laborals en el segon trimestre de 2023 respecte al mateix període de 2022 van ser també les indústries extractives (+11,7%), les activitats professionals (+8,2%) i transport i emmagatzemament (+7,1%). L'únic descens anual del cost laboral en la sèrie corregida el va experimentar també el subministrament d'energia elèctrica (-5,2%).
Quant als salaris, transporti i emmagatzemament i activitats professionals, van liderar els repunts interanuals en el segon trimestre de l'any, amb una alça del 8,1% en ambdós casos, seguit d'activitats financeres i d'assegurances (+7,7%) i de les activitats sanitàries (+7,4%). Els únics retrocessos anuals del salari en el segon trimestre es van donar en el subministrament d'energia elèctrica (-6,9%) i en el subministrament d'aigua i activitats de sanejament (-0,7%).