L'Associació de Promotors de Catalunya (APCE) ha alertat al Govern que un de cada cinc promotors catalans (19%) o empreses promotores que treballen en obres de nova construcció d'habitatges a Catalunya han traslladat les seves inversions a altres territoris de l'Estat, després de l'aprovació de la llei d'habitatge del govern espanyol i que Catalunya hagi estat l'única comunitat que hagi demanat aplicar l'índex de referència del preu del lloguer.
El president de l'APCE, Xavier Vilajoana, ha explicat en roda de premsa els resultats d'una enquesta realitzada per l'entitat, de la qual es desprenen els efectes de la llei estatal, així com les previsions davant l'entrada en vigor de la llei catalana d'habitatge, que contempla zones tensionades de lloguer, el pròxim 13 de març. Segons ha assegurat, la nova regulació genera molts dubtes i tensionarà “encara més” el mercat de lloguer. Xavier Vilajoana ha detallat que aquestes promocions, destinades al lloguer i a la venda, han optat per la Comunitat de Madrid, Màlaga o altres indrets a la recerca de més "seguretat jurídica". A més, el 56% de les empreses promotores va assegurar que havia desestimat alguna promoció a mitjà termini en modalitat de lloguer, cosa que ha tingut un impacte negatiu al mercat de lloguer xifrat en més de 1.100 habitatges.
El sondeig d'APCE va ser realitzat el quart trimestre del 2023 i va revelar que, des de l'aprovació de la llei espanyola al maig, el 32% de les empreses havia posat a la venda o deixat vacants pisos que gestionava de lloguer; els enquestats van quantificar en més de 500 els habitatges reorientats del lloguer a la venda a causa de la incertesa sobre la rendibilitat econòmica i la manca de seguretat jurídica. La patronal del sector insisteix en el fet que, a diferència del que es vol fer entendre, "és un sector molt atomitzat, el 80% són petits propietaris, grans forquilles només són un 10-20%”, ha dit, després d'assegurar que la Generalitat i els ajuntaments són les grans forquilles del mercat de lloguer de Catalunya. Alhora, avisa que a l'últim mes, APCE ha tingut una allau de trucades de gent que no ho té clar i que es planteja retirar el seu actiu del mercat de lloguer per posar-lo a la venda a causa de les noves normatives, cosa que, avisa, redueix l'oferta.
"Hem de procurar que el nostre sector funcioni, ens rebel·lem contra decisions polítiques i canvis legislatius que no funcionen i així s'ha anat demostrant en els darrers anys massa vegades desgraciadament", ha dit Vilajoana, després de subratllar que la seva posició no és política, ja que entri els associats d'APCE -més de 1.100- figuren ajuntaments, fundacions, cooperatives, empreses mitjanes i petites o constructores, entre altres.
Missatge per a les administracions
El president de l'entitat ha demanat "autocrítica" a les administracions perquè "els pressupostos de la Generalitat estan a un 10% del que s'inverteix a altres països com Holanda, Alemanya, Àustria o França, no només en inversió directa, també ajudes en polítiques d'habitatge”, en declaracions que recull Europa Press. Així mateix, ha recordat que fa dos anys van entrar en vigor els Next Generation, i una part de les ajudes estaven destinades a la promoció pública de lloguer per part dels ajuntaments, "però ha aflorat de sobte sòl públic que no es coneixia" i els municipis han començat a demanar ajuts fins al punt, segons les seves paraules, que la demanda ha superat l'oferta de lloguer social. "El lloguer i la venda són gots comunicants, ho han estat i ho seran sempre, no es poden fer polítiques de lloguer sense tenir en compte les vendes", ha dit Vilajoana.