El mes de març passat, l'enfonsament de Credit Suisse en borsa va sacsejar als mercats europeus i va semblar posar en perill a l'economia durant uns dies. L'històric banc suís, fuetejat per diversos escàndols, va ser el primer i únic damnificat d'una crisi de confiança que va néixer als Estats Units amb la fallida del Silicon Valley Bank. El també banc suís UBS va comprar la històrica entitat i va tancar l'hemorràgia, però aquest dimecres, després d'anunciar uns beneficis de 29.904 milions de dòlars (27.300 milions d'euros) ha anunciat que la marca Credit Suisse desapareixerà el 2025. Serà la fi a 167 anys d'història d'un banc que va néixer el 1856. Acomiadarà, a més, a 3.000 empleats. 

Les dues entitats "operaran de forma separada fins a la seva integració legal en 2024", i "la marca Credit Suisse i les seves operacions seguiran fins que es completi la migració gradual de clients al sistema d'UBS, una cosa que esperem finalitzar el 2025", va assenyalar a l'informe de resultats el conseller delegat d'UBS, Sergio Ermotti, segons informa l'agència EFE.

Credit Suisse, en un comunicat encara per separat, però ja presentada com a "empresa del Grup UBS", va informar també aquest dijous d'unes pèrdues de 9.329 milions de francs suïssos (10.600 milions de dòlars, 9.700 milions d'euros) en el primer semestre de 2023, marcatge per una crisi d'imatge i financera que va forçar la seva compra per part d'UBS per salvar a la centenària entitat de la fallida. La decisió d'integrar completament Credit Suisse a UBS és segons va assenyalar Ermotti "la millor solució per a la companyia, per als nostres accionistes i per a l'economia suïssa".

Una decisió polèmica

El manteniment o no de la marca Credit Suisse estava en dubte fins avui: moltes veus al país centreeuropeu demanaven que continués dins d'UBS, en ser un banc amb 167 anys d'història i que durant molt temps va formar part de la imatge del país com a centre financer internacional.

Tanmateix, molts analistes subratllaven que Ermotti -nomenat conseller delegat aquest any precisament per dirigir la complexa absorció de Credit Suisse- era més partidari de la integració, i que la seva recent decisió de renunciar a les garanties d'ajuda del Govern suís després de l'adquisició li donaven més llibertat per dur-la a terme.

Aquesta integració, "augmentarà les fortaleses que fan d'UBS (banc el valor de mercat del qual duplica el PIB del país helvètic) el banc líder a Suïssa", va assegurar Ermotti a l'informe.

La major part dels beneficis nets de la segona meitat de 2023 es van concentrar segons l'informe en el segon trimestre de l'any (28.875 milions de dòlars o 26.400 milions d'euros), precisament el període en què es va desenvolupar bona parteix de l'adquisició de Credit Suisse.

Segons va reconèixer UBS pràcticament tots aquests beneficis van procedir del fons de comerç negatiu (anomenat "badwill" en l'argot financer) derivat del fet que UBS comprés Credit Suisse, a instàncies del Govern suís, molt per sota del seu valor (3.000 milions de francs suïssos, un descompte del 60 % respecte al preu de cotització en borsa que tenia llavors).

Més informació sobre Credit Suisse

A l'informe d'avui també s'indica que amb l'adquisició UBS s'ha vist obligat a assumir 238.000 milions de dòlars (218.000 milions d'euros) d'actius ponderats per risc de Credit Suisse, encara que assegura que aquesta entitat "s'ha estabilitzat" en els últims mesos, amb fluxos de dipòsits de 18.000 milions de dòlars (16.400 milions d'euros) en el segon trimestre.

UBS per la seva part va aconseguir en aquell període abril-juny l'entrada neta més important de liquiditat en més d'una dècada, per valor de 16.000 milions de dòlars (14.600 milions d'euros), el que segons molts analistes respon al traspàs de molts clients procedents de Credit Suisse.

El banc de Zuric va assenyalar també que com a part de la seva estratègia per assumir la integració de Credit Suisse figura l'objectiu de retallar costos en més de 10.000 milions de dòlars (9.100 milions d'euros).

"Dos mesos i mig després que es tanqués l'adquisició (iniciada el 19 de març i que es va donar per completada el 12 de juny), no perdem el temps a l'hora d'aconseguir valor per als nostres accionistes després d'una de les grans i més complexes fusions bancàries de la història", va analitzar el conseller delegat Ermotti.

"Estem aconseguint que la confiança dels nostres clients torni, reduint costos i prenent les accions necessàries per crear economies d'escala que ens permetin enfocar-nos millor en els nostres recursos i planejar inversions per al creixement futur", va afegir.