Els assessors fiscals asseguren que va en augment el nombre de consultes sobre canvi de residència fiscal entre comunitats autònomes de règim comú o cap a altres països, segons 7 de cada 10 enquestats pel Registre d'Economistes assessors fiscals (REAF). És una de les conclusions del cinquè sondeig realitzat per l'Institut d'Economia de Barcelona (IEB) i el REAF, en el qual els assessors coincideixen a assenyalar que les diferencies entre comunitats provoquen canvis "reals o ficticis" en la residència dels contribuents.

El 51,6% considera que els canvis de residència fiscal cap a altres comunitats autònomes són majoritàriament ficticis, en tant que un 43,7% pensa el mateix dels trasllats a altres països. Segons l'enquesta, l'impost de solidaritat que grava les grans fortunes genera un incentiu més gran al canvi de residència fiscal cap a altres països. No obstant això, el president del REAF, Agustín Fernández, ha dit que el número més gran de consultes no s'ha traduït "en una modificació massiva de residències ni reals ni virtuals", entre altres coses perquè l'impost a les grans fortunes és temporal i perquè els assessors "adverteixen els seus clients de tot el que implica el canvi".

El president del Consell General d'Economistes d'Espanya, Valentín Pich, s'ha mostrat partidari d'eliminar l'impost sobre Patrimoni i de mantenir l'impost de successions, però amb un tipus baix i un mínim exempt elevat.