El producte interior brut (PIB) dels Estats Units va registrar un creixement de l'1,3% en el tercer trimestre de l'any, el que representa un avenç una dècima per sobre de l'estimació inicial i un ritme d'expansió molt superior al 0,5% del segon trimestre de 2023, segons ha informat l'Oficina d'Anàlisi Econòmica del Departament de Comerç.
En termes anualitzats, l'avenç va ser del 5,2% entre juliol i setembre, la qual cosa implica una revisió a l'alça de tres dècimes respecte de l'estimació preliminar i un repunt del creixement de la primera economia mundial des del 2,1% del segon trimestre.
Repunt de les exportacions
En comparació amb el segon trimestre, l'acceleració del PIB va reflectir principalment els increments en la despesa dels consumidors i la inversió en inventaris privats i un repunt de les exportacions, que van ser parcialment compensats per una desacceleració de la inversió fixa no residencial, mentre que les importacions van augmentar.
D'aquesta manera, es confirma la divergència entre els Estats Units i els seus socis del Vell Continent, ja que, a diferència de la primera potència mundial, el PIB de la zona euro va patir una contracció entre juliol i setembre del 0,1%, mentre que al Regne Unit l'activitat es va estancar. En aquest sentit, l'Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) advertia aquest dimecres en donar a conèixer les seves últimes previsions econòmiques del risc que l'economia de la zona euro es quedi endarrerida respecte d'altres economies avançades.
Pujada de tipus
Les dades es coneixen quan falten dues setmanes perquè la Reserva Federal (Fed) faci la seva última reunió de política monetària de l'any després de la qual podria decidir una nova pujada de tipus o mantenir-los com estan, com va fer en la seva última reunió a començaments d'aquest mes. Els tipus estan ara a la forquilla del 5,25% i el 5,5%, el seu màxim nivell des de 2001.
La Fed no va descartar que hi pugui haver una nova pujada abans que acabi l'any en l'última reunió que se celebrarà el 12 i 13 de desembre, ja que l'economia no mostra símptomes de refredament, sinó tot el contrari, i la inflació és encara lluny del desitjat 2%. A l'octubre, la taxa d'inflació va tornar de nou a baixar, després d'haver pujat o romàs estancada des de juny, i els preus es van reduir mig punt, una caiguda que situa a l'indicador en el 3,2%.
Per la seva part, la inflació subjacent, dada clau que analitza el banc central nord-americà per prendre les seves decisions sobre tipus d'interès, va baixar interanualment una dècima, fins al 4%.
Mercat laboral i inflació
Quant al mercat laboral, una altra dada clau, la creació d'ocupació es va alentir considerablement fins als 150.000 llocs nous, 147.000 menys dels generats un mes abans, i la taxa d'atur va pujar una dècima fins al 3,9%.
Segons les actes de l'última reunió de la Fed, els membres del Comitè Federal de Mercat obert (FOMC, en les seves sigles en anglès) van coincidir que és necessari "procedir amb cautela" a l'hora d'estudiar possibles noves pujades de tipus d'interès i que es decidirà en funció de la totalitat de la informació econòmica entrant. A més, tots els participants van acordar que "seria apropiat que la política es mantingués en una postura restrictiva durant algun temps", fins que la inflació "estigui clarament descendint de manera sostenible cap a l'objectiu" del 2%.