El producte interior brut (PIB) de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) va registrar en el segon trimestre de l'any una expansió del 0,4%, una dècima menys que el creixement del 0,5% dels tres primers mesos de l'any, amb una evolució contrastada entre els països membres que posa en evidència una pluralitat de situacions, segons ha informat la institució.

L'Organització ha assenyalat aquest dilluns en un comunicat que, en termes interanuals, el producte interior brut (PIB) a finals de juny en el conegut com el "club dels països desenvolupats" era de l'1,5%, en comparació amb l'1,6% en acabar març.

Entre les grans economies d'aquest bloc, la progressió més gran del PIB entre abril i juny va ser la del Japó, de l'1,5% respecte al trimestre precedent, gràcies en particular a la tirada de les exportacions netes (vendes a l'exterior menys compres), després d'una alça que ja havia estat molt significativa entre gener i març (0,9 %). En l'extrem oposat, Itàlia va ser el país que va patir un descens més gran de la seva activitat (0,3%) per l'efecte de la contracció de la demanda interior, després d'haver pujat un 0,6% en el primer trimestre de l'any.

Itàlia no va ser l'únic país de l'OCDE que va tenir una contracció trimestral del producte interior brut, sinó que hi va haver deu en total, en particular Polònia (-3,7%), Suècia (-1,5%) i Colòmbia (-1%).

Entre els membres del G7, Alemanya es va quedar estancada entre abril i juny, després d'haver viscut dos trimestres consecutius de retrocés, el que es considera des del punt de vista tècnic la seva entrada en recessió. En aquest sentit, Alemanya era l'únic país del G7 amb una baixa del PIB en termes interanuals a finals de juny (-0,1%).

Espanya, el país més afectat econòmicament per la covid-19

En el seu comunicat, l'OCDE va fer notar que Espanya havia estat el país més afectat econòmicament per la pandèmia (el seu PIB es va enfonsar un 11,3% el 2020), va superar per primera vegada en el segon trimestre de 2023 el seu nivell d'activitat precovid, és a dir, el que tenia en acabar el 2019.

En concret, va sobrepassar aquest nivell en un 0,4% quan en el conjunt de l'OCDE el producte interior brut era un 5,1% superior al referent precovid i als Estats Units (un dels que més ràpidament es va recuperar) del 6,2%. En aquesta línia, els Estats Units són també el país del G7 amb l'ascens interanual més pronunciat a finals de juny, del 2,6%, netament per sobre del segon, Japó (2,1%).

Entre els grans països, únicament el Regne Unit seguia en el segon trimestre sense haver recuperat l'activitat anterior a la pandèmia (-0,2%); mentre que a Xipre el PIB es mantenia per sota del nivell anterior a la covid-19 (-1,1%).

A Alemanya, aquesta recuperació era encara molt tímida (0,2%) i tant a la zona euro com en el conjunt (incloent-hi, per tant, a Alemanya i Espanya), del 2,7%.