Aquest text pertany a la newsletter 'Economia amb pausa', que publiquem cada dimarts a la pàgina de LinkedIn d'ON ECONOMIA i que arriba als subscriptors de la mateixa. Si vols rebre-la, apunta't aquí.

Hola a tothom des de la redacció d'ON ECONOMIA. La notícia econòmica de la setmana és el caos que va provocar CrowdStrike en implementar una actualització del seu sistema de seguretat al núvol de Microsoft, que té com a clients grans empreses de tot el món. Moltes van tenir problemes per operar, causant els problemes més importants en les que donen servei a milers de persones, com és el cas de Aena, la qual cosa va provocar la cancel·lació de centenars de vols. Què passa quan resulta que l'antivirus és el virus? Qui controla que un proveïdor tan crític faci les coses bé? Perquè encara que sigui un error humà, que tots podem cometre, a l'empresa de George Furtz van fallar els protocols de supervisió per assegurar-se que l'actualització s'implementaria sense problemes. Potser simplement ens hem d'acostumar a patir riscos cada vegada més globals, com observa Pau Vila en una anàlisi a ON ECONOMIA. Però han passat més coses. Aquesta és la meva selecció:

1. Puig forma part, des d'aquest mateix dilluns, de l'Ibex-35, i els inversors ho van celebrar comprant accions de la multinacional catalana, que va pujar un 3% en borsa el seu primer dia formant part de les 35 cotitzades més grans de la borsa espanyola. Era previsible, ja que com va explicar Sara Casas aquest diumenge, el salt a l'índex li dona més visibilitat i accés a més liquiditat. El bon moment de la perfumera contrasta amb la sotragada que pateixen algunes marques de moda prèmium a Europa, com Hugo Boss, Richemont, Burberry o Swatch, que redueixen vendes a causa de la competència xinesa.

2. Continuem mirant l'Ibex perquè aquesta setmana arriba l'allau de resultats del primer semestre, que van arrencar dijous passat amb Bankinter, com és tradició. Aquest dilluns ha estat el torn d'Almirall; aquest dimarts, del Sabadell i Naturgy, i el dia fort serà el superdimecres de les energètiques, amb Repsol, Iberdrola i Endesa, com va avançar Germán Aranda. El mercat espera uns resultats desiguals de les energètiques, en funció del mercat en el qual es mouen, doncs a diferència d'altres anys, els preus s'han relaxat i els seus ingressos ja no seran tan pròspers. Dimecres també coneixerem els beneficis del Santander fins al juny.

3. Una empresa que no és a l'Ibex, ni cotitza, és molt més modesta, però que multiplica beneficis és la Casa Batlló. Aquesta imponent obra arquitectònica d'Antoni Gaudí no és només una de les virtuositats més importants del Modernisme català sinó també una de les més rendibles per als seus propietaris, la família Bernat, expropietaris de Chupa-Chups. Josep Maria Casas va avançar que l'empresa que gestiona la Casa Batlló va guanyar 23 milions d'euros, un 84% més, després de facturar més de 56 milions.

4. Del rei del modernisme arquitectònic al dels taulells, que potser tingui menys glamur, però és més pràctic en el nostre dia a dia. Cosentino, família i grup creador del popular Silestone, és un dels orgulls empresarials d'Andalusia, però té molts vincles amb Catalunya, com es va encarregar de desgranar Josep Maria Casas. Fa dècades que el germà gran, Eduardo Martínez-Cosentino, viu a l'Hospitalet de Llobregat, on ha tingut sis fills, cinc dels quals treballen en l'empresa familiar. Una saga de la qual val la pena llegir.

5. La setmana també va tenir altres protagonistes amb nom i cognom, com Miquel Roca Junyent i Josep Maria Recasens, que van ser notícia pels seus nomenaments. El conegut advocat i expolític, així com membre d'alguns consells d'administració, va ser l'elegit per Agbar, Criteria i l'AMB per presidir Aigües de Barcelona. Recasens, primer executiu de Renault a Espanya, va ser nomenat president d'Anfac, la patronal dels fabricants d'automòbils, després de la renúncia del seu antecessor, Wayne Griffiths.

6. Xavier Panés porta ja una mica més de dos anys a la presidència de la Cecot i està fent canvis. Ho va explicar en una entrevista a ON ECONOMIA aquest diumenge, en la que també demanava als partits catalans que es posin d'acord i formin Govern perquè la falta d'una administració estable afecta negativament les empreses. A més, va reclamar un nou finançament autonòmic que doti la Generalitat de més recursos.

Això és tot. Si t'agrada la nostra newsletter, anima altres persones a què s'apuntin compartint aquest enllaç. Gràcies pel teu suport i una abraçada!