El ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, ha assegurat que el govern espanyol esperarà a conèixer l'avaluació final de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) sobre l'Oferta Pública d'Adquisició d'Accions (OPA) de caràcter hostil llançada per BBVA sobre el Banc Sabadell després que l'organisme hagi decidit passar-la a una segona fase d'anàlisi. En una entrevista a RNE, el ministre ha subratllat que, en la segona fase, la CNMC vol fer una anàlisi "més detallada precisament d'un dels temes que més preocupa" al govern espanyol: l'impacte en matèria de competència que tindria l'operació.
"Esperem a veure quin és el resultat final de la valoració per part de la CNMC. És cert que això el que fa és dilatar una mica el procés", ha admès el ministre en ser preguntat per si l'Executiu intervindrà en l'operació ara que Competència l'ha portat a una segona fase d'estudi.
"Excés de concentració"
Cuerpo ha reiterat que el govern espanyol té una visió sobre l'OPA "d'interès general" i que aprecia elements preocupants "des del principi", entre ells l'impacte per excés de concentració, tant per als mateixos clients financers, com en matèria d'inclusió financera; l'impacte en matèria d'ocupació i de cohesió territorial; i l'impacte en el crèdit o finançament de les pimes. "I aquesta valoració o avaluació conjunta de tots aquests efectes és única per part del govern espanyol perquè cadascuna de les institucions ha de mirar en matèria de les seves competències. I aquest és l'àmbit en el qual nosaltres mirem aquesta operació i així ho farem fins al final", ha conclòs el ministre.
Per la seva part, el president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, en preguntar-se-li per l'oferta pública d'adquisició sobre Banc Sabadell, ha reiterat que és una operació que no li "agradaria que passés". "L'oferta bancària és relativament limitada i, per tant, al món del finançament empresarial, el que seria l'accés al crèdit, no hi ha gaires jugadors" ha analitzat Guardiola.
Reforma fiscal
Paral·lelament, Cuerpo ha afirmat que "hi ha espai" per acordar amb les forces polítiques la reforma fiscal que donarà lloc després als pressupostos generals de l'Estat per a 2025, encara que reconeix que no serà fàcil trobar l'equilibri perquè unes i d'altres li donin suport.
Finalment, Cuerpo ha reconegut que la reforma fiscal "és una de les reformes més difícils a futur", com ho és també la mateixa negociació dels Pressupostos per a l'any vinent. "Sabem que no serà fàcil, ja ho estem veient, però crec que hi ha espai per aconseguir un acord, per aconseguir aquest equilibri entre les diferents forces polítiques," ha insistit. El ministre ha recordat que, en l'àmbit europeu, quan es negocia, hi ha una dita que assenyala que "al final el millor acord és aquell en el qual tothom està igualment insatisfet".