Com va fer la setmana passada després de reunir-se amb el secretari del Tresor nord-americà, el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, va insistir aquest dijous en què veu “una voluntat d’acord” per part dels Estats Units en matèria aranzelària després de reunir-se a Washington amb el seu homòleg de Comerç, Jamieson Greer.
Cuerpo continua mantenint contactes personals amb els responsables de l’administració de Donald Trump, ara aprofitant la seva estada a Washington amb motiu de les Reunions de Primavera del Fons Monetari Internacional (FMI).
“Des de les dues parts, i aquest és el missatge que vull ressaltar, hi ha una voluntat d’arribar a un acord i de fer-ho en aquest marc de noranta dies que ens hem donat per negociar”, va indicar Cuerpo als periodistes. I va afegir que “cal donar temps a aquesta negociació (entre els EUA i la UE) perquè siguem capaços de posar un marc detallat sobre la taula i anar llimant diferències per arribar a un acord”.
Cuerpo va assegurar que “no hi ha una línia vermella” amb els aranzels i que Greer li va traslladar el missatge que “els Estats Units volen complir el seu objectiu de reduir el desequilibri, el dèficit comercial que té respecte a la resta del món”.
Quan la setmana passada es va reunir amb el secretari del Tresor, Scott Bessent, el ministre Cuerpo també va assegurar als periodistes que havia constatat l’existència d’una “porta oberta” a la negociació dels aranzels entre els EUA i la UE. Va indicar que Bessent li va transmetre un “missatge clar” que “volen arribar a un acord amb els seus principals socis comercials”, entre ells la UE. I va afegir que està convençut que mitjançant la negociació —liderada pel comissari de Comerç, Maroš Šefčovič, per part europea— s'assolirà un acord “equilibrat, just i beneficiós” per a les dues parts.
Tanmateix, amb posterioritat, l’administració nord-americana es va encarregar de rebaixa l’optimisme del ministre d’Economia espanyol. Mitjançant un breu comunicat, l’administració Trump va recordar els deures que havia dictat a Espanya: “Durant les seves converses, el secretari Bessent ha destacat la necessitat que Espanya augmenti la despesa en defensa en el context de l’OTAN. El secretari també ha subratllat l’oposició contínua dels Estats Units a l’impost sobre els serveis digitals aplicat per Espanya i altres països, així com a altres barreres no aranzelàries”.
En definitiva, Washington no va mencionar la negociació sinó que va fer reclamacions a Espanya, com eliminar la taxa Google, invertir més en defensa i alliberar els productes estatunidencs de taxes i frens més enllà dels aranzels.
De moment, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar dimarts una inversió addicional per assolir aquest any el seu compromís de destinar el 2% del PIB a defensa, que això estava previst per al 2029.