El ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, ha afirmat aquest divendres que el creixement de l'economia espanyola es ressentirà dels aranzels americans amb la pèrdua de "diverses dècimes" al producte interior brut (PIB). El titular ministerial ha assegurat que "hi ha ja diverses anàlisis sobre la taula respecte a l'impacte agregat, en qualsevol cas, tant per a Europa com per a Espanya, que efectivament estan posant sobre la taula impactes entorn de diverses dècimes de PIB".

El ministre ha precisat que encara que l'impacte agregat pugui ser "limitat", aquest podria ser "significatiu" per a alguns sectors o fins i tot per a algunes empreses. "I aquest és precisament la feina en el que hem de ser ara, anar de la macro a la micro, perquè allà és on hem de ser molt quirúrgics amb els ajuts, les mesures i el diagnòstic", ha abundat en una entrevista a Onda Cero recollida per Europa Press.

Entre les anàlisis que apunta Cuerpo es trobarien els càlculs de CaixaBank Research. El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha aprofundit que serà un impacte "limitat", estimant que suposarà aproximadament un 0,2% del PIB aquest any, ja que Espanya té "una dependència menor" en exportacions que altres països de la UE, situant-se en un 2% del PIB. 

A parer de Gortázar, la imposició d'aquests aranzels és un error i portarà els Estats Units a una recessió "relativament ràpid". Segons el responsable de Caixabank, unes mesures adoptades per resoldre el dèficit comercial haurien de portar a l'apreciació de la seva moneda, però el que ahir es va veure va ser una manca de confiança en el dòlar.  Gortazar ha explicat que els EUA comptarà amb uns ingressos que podria dedicar a fer una política fiscal més expansiva, amb rebaixes d'impostos, encara que creu que, a curt termini, això no evitarà la recessió.

Per la seva part, el ministre Cuerpo -que aquest divendres continua amb la ronda de contactes amb els portaveus dels grups parlamentaris- la millor solució és una solució negociada i justa per a la Unió Europea i els Estats Units. "La relació comercial més gran que té Europa és la que té amb els EUA i cal protegir-la", ha assenyalat.

"Sembla que hi ha voluntat de negociar, és un punt de partida excel·lent", ha dit Cuerpo, que ha afegit que l'arrencada de la negociació hauria de tenir com a punt de partida la situació existent abans dels aranzels. "A partir d'allà, cal veure el que a ells (EUA) els preocupa i sortir d'un allà amb un acord just. La UE es pot asseure sent un jugador d'igual a igual", ha precisat. No obstant això, i sense deixar d'"allargar la mà" a aquesta negociació, Cuerpo ha insistit que la UE ha de respondre de manera "ferma" i "no ser ingènua" davant de mesures que la perjudiquin.

El ministre d'Economia ha insistit en el fet que el pla de resposta a Espanya —presentat ahir pel president del Govern, Pedro Sánchez— preveu mesures per protegir a les empreses i sectors més afectats i ajuts perquè es llancin a la recerca de nous mercats on exportar els seus productes i compensar així la caiguda de comandes des dels Estats Units. En aquest sentit, ha remarcat la importància de ratificar l'acord amb Mercosur, ja que dos dels productes més afectats pels aranzels de Trump, el vi i l'oli d'oliva, podrien ser dels més beneficiats si la UE ratifica l'acord.

"Hem de buscar reforçar la xarxa de socis, entre ells el primer Mercosur, on ja arribem a un acord que hem de ratificar ara els estats membres. Estem en un moment perfecte per acabar de fer aquest pas i per a nosaltres Mercosur és una zona clau, essencial (...) La UE avançant també amb països asiàtics, va ser a l'Índia fa poc, allà hi ha tot l'esforç que està fent també el president del Govern i la mateixa UE per reforçar la nostra relació amb altres socis estratègics com la Xina", ha defensat.