Antonio Garamendi, president de CEOE, ha traslladat Gerardo Cuerva, president de Cepyme, que volia una renovació al capdavant de la patronal de les pimes adscrita a CEOE. Però Garamendi vol evitar una guerra oberta per la Presidència de Cepyme i donar una imatge d'unitat empresarial, i per això ha ofert a Cuerva que segueixi en la CEOE, amb un alt lloc lligat a les relacions internacionals. Però l'actual president de Cepyme ha declinat l'oferta.
Cuerva s'ha reunit aquesta tarda amb el seu Comitè Executiu (on són els vuit vicepresidents) per temptejar les seves forces dins de Cepyme i, previsiblement, farà pública aquesta mateixa tarda la seva decisió a presentar-se com a candidat una vegada es convoquin les eleccions a la Presidència de la patronal de les pimes que s'han de realitzar aquest mateix any.
Fonts coneixedores de la reunió parlen d'un ambient constructiu i amable entre ambdós presidents, encara que altres fonts de la CEOE declaren que la situació ha generat tensió dins de l'organització. En definitiva, Garamendi i Cuerva són els responsables de negociar amb el Govern. De fet, la setmana vinent ambdós presidents, juntament amb els secretaris generals d'UGT i CC. OO., han estat convocats a i una reunió tripartida per la ministra d'Inclusió i Seguretat Social, Elma Saiz.
Vicepresidents de Cepyme
En l'organització empresarial es dona per fet que Antonio Garamendi ja compta amb un candidat per enfrontar-se amb Gerardo Cuerva en el cas que, finalment, doni la batalla, una cosa que ja es dona per descomptat en Cepyme i en la mateixa CEOE. Tanmateix, no es tracta d'un candidat de primera elecció. Les fonts consultades per ON ECONOMIA ressenyen que Antonio Garamendi porta des d'estiu sondejant tots els vicepresidents de Cepyme per encapçalar una candidatura en contra de Cuerva, però aquestes mateixes fonts assenyalen que cap no ha acceptat la proposta del president de la CEOE.
De la conversa entre Garamendi i Cuerva ha transcendit que el president de CEOE ha explicat al de Cepyme que la CEOE és una organització jeràrquica i vertical i ha deixat caure a Cuerva que només hi ha d'haver una veu. Tanmateix, Cepyme ha guanyat notorietat i independència amb la presidència del granadí, especialment per als assumptes relacionats amb la petita i mitjana empresa, el que ha generat xocs entre ambdós. La primera gran topada va derivar de les crítiques que Cuerva va llançar dins de la patronal a la firma de la reforma laboral i des de CEOE se li va retreure que ell l'havia firmat, juntament amb Garamendi, en representació dels empresaris. Una segona topada va derivar de l'elaboració de Cepyme del Manifest de la Pime espanyola, en la qual no va participar CEOE.
Aquestes mateixes fonts assenyalen que Garamendi té un as sota la màniga: el financer. Cepyme es nodreix dels fons de la CEOE que podria retallar el pressupost en cas d'un enfrontament obert.