El Fòrum Econòmic Mundial de Davos, ciutat suïssa dels Alps que l'acull anualment, és una cimera on es troben els principals poders econòmics i polítics del món per abordar els principals reptes planetaris i, també, per establir contactes que aplanin el camí a inversions internacionals. Organitzat pel World Economic Forum, tindrà lloc entre dilluns 16 i divendres 20 amb el títol Cooperació en un món fragmentat, i hi participaran 2.700 persones entre empresaris i directius, líders de la societat civil i uns 52 caps d'estat i de govern, entre ells l'espanyol Pedro Sánchez. El mandatari espanyol farà la seva intervenció pública la tarda de dimarts i aprofitarà la resta dels dies per trobar-se amb els representants de l'Ibex-35 i, sobretot, amb empreses multinacionals que poden tenir interessos a Espanya. S'espera que el seu discurs serveixi per destacar les oportunitats d'inversió a Espanya, que pot començar a concretar amb les trobades amb les multinacionals. Quines són les principals empreses estrangeres amb què es trobarà?
Segons va explicar Europa Press citant fonts del govern espanyol, entre les escollides està Dow Chemical, derivada química de la industrial Dow,que treballa amb materials industrials com plàstics i silicones. Es tracta d'una empresa química dels Estats Units que cotitza a la Borsa de Nova York, amb 104 centres de producció en 31 països i 35.700 treballadors i amb unes vendes que l'any 2022 van ser d'aproximadament 55.000 milions de dòlars. Té seu a Espanya des de l'any 1960, amb seu a Madrid i centres a Tarragona, i dos a Navarra i l'any passat va ser reconeguda, en la seva filial Dow Chemical Iberica, com la sisena millor empresa per treballar a Espanya en la categoria de companyies d'entre 501 i 1.000 empleats. L'any 2021 va fer una inversió a Espanya de 50 milions d'euros, un 36% més que l'any anterior, i està treballant en reduir les seves emissions de carboni, especialment a Tarragona, on té el seu hub d'investigació del sud d'Europa.
Sánchez també té previst reunir-se amb directius d'ArcelorMittal, la siderúrgica més important del món, també dels Estats Units, va incrementar el seu benefici als seus darrers resultats un 28% respecte l'exercici anterior, amb uns beneficis de 7.926 milions d'euros entre els mesos de gener i juny. A Espanya, on té uns 8.000 treballadors dels seus 200.000 treballadors mundials, la caiguda de la producció per la menor demanda d'acer vinculada a la crisi va propiciar un ERTO fins a finals de l'any passa. L'empresa el va plantejar fins a finals de 2023, amb reducció de producció i salaris al 90% a les plantes de Sagunt, Astúries, Etxebarri, Lesaka i Largos.
Air Liquide és una altra de les empreses que està a l'agenda del cap de l'executiu espanyol. La multinacional francesa de subministrament de gasos industrials està present a 75 països i té uns 66.000 treballadors. L'any 2021 va incrementar les seves vendes un 14% fins a arribar als 23.335 milions d'euros. Qualcomm, fàbrica de processadors que recentment va anunciar que estava disposada a associar-se amb fabricants de xips europeus, té seu als Estats Units i compta amb 40.000 treballadors a tot el món. Sánchez ja es va reunir amb el seu CEO, Cristiano Amon, a l'edició de l'any passat, celebrada durant el mes de maig. Sánchez va dir que Espanya volia ser un referent en semiconductors i comptava amb l'ajuda de la multinacional.
Els dirigents d'Envision, fabricant de bateries de liti per a vehicles en la qual hi participa Nissan, és una altra de les empreses amb les quals té previst reunir-se Sánchez. L'any passat va anunciar, tot i quedar fora dels PERTE del vehicle elèctric inversions de 3.800 milions en quatre projectes a Espanya, on està previst que crei més de 4.000 llocs de feina. Una gigafactoria a Navalmoral de la Mata, a Extremadura, una planta d'hidrogen renovable i fabricació d'electrolitzadors a Alcàzar de San Juan, a Ciudad Real, una planta d'energia eòlica i turbines a Àvila són els ja confirmats.
El líder mundial en solucions logístiques Maersk, amb seu a Copenhague, també està a l'agenda de Sánchez. Entre els plans de l'empresa, que es troba en fort creixement i va atribuir-se un benefici net de 8.967 milions d'euros al tercer trimestre de l'any passat, amb una facturació rècord e 22.992 milions trimestrals, estan importants inversions a Espanya. Concretament, preveu invertir 10.000 milions a Espanya en la producció de metanol verd, amb la intenció de convertir el país en un lloc estratègic per a aquest sector.
Fons d'inversió i l'IBEX 35
Més enllà del sector industrial, Sánchez també preveu trobades amb destacats representants del sector financer, com Larry Fink, conseller delegat de l'estatunidenca BlackRock, propietari d'un 5,3% d'Iberdrola. També es trobarà amb el màxim executiu del fons sobirà emiratí Mubadala. Pel que fa a organismes internacionals, Sánchez té previst trobar-se amb el Banc Interamericà de Desenvolupament i amb Oxfam, líder en el combat a la fam mundial i en el desenvolupament.
A més, Sánchez mantindrà un cafè informal amb empreses espanyoles de l'Ibex 35, que acudiran a Davos amb el propòsit d'ampliar les seves carteres internacionals. Segons l'agenda dels organitzadors, estaran a Davos la presidenta del Banc Santander, Ana Botín, el president i conseller delegat de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, el conseller delegat d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán. També el president de BBVA, Carlos Torres, el president i conseller delegat de Naturgy, Francisco Reynés, i Rafael Del Pino, president executiu de Ferrovial, així com el CEO de CEPSA Maarten Wetselaar.