El dèficit comercial s'ha reduït un 50% en els quatre primers mesos de l'any, assolint els 10.954 milions d'euros, després que les exportacions espanyoles de mercaderies hagin augmentat un 9,2%, fins als 132.026 milions d'euros, un nou màxim.
El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme ha publicat aquest dijous la balança comercial fins a l'abril, que mostra un increment de les importacions fins als 142.980 milions d'euros, un 0,2% més que en el mateix període de 2022 i la xifra més alta registrada per a aquest període. Així, la taxa de cobertura -la part de les exportacions que poden cobrir-se amb les importacions- es va situar en el 92,3%, és a dir, 7,6 punts percentuals més que la registrada en el període gener-abril de 2022.
El dèficit energètic assoleix els 11.640 milions
En els quatre primers mesos de l'any, el dèficit energètic va assolir els 11.640,3 milions d'euros i es va reduir gairebé un 27% respecte al mateix període de l'any passat, mentre que el saldo no energètic va donar un superàvit de 686,5 milions d'euros (davant el dèficit de 5.655,6 milions des de gener i fins a l'abril de 2022).
El ministre d'Indústria, Comerç i Turisme, Héctor Gómez, ha valorat que les exportacions "resisteixen i permeten reduir el dèficit a la meitat" i ha volgut destacar "el bon comportament de sectors rellevants" com els béns d'equipament, automòbil i alimentació.
Exportacions per sectors
Precisament, els sectors que més van contribuir a l'avenç de les exportacions van ser el de béns d'equipament, el sector automòbil, el d'alimentació, begudes i tabac i el de productes químics. Tanmateix, les exportacions d'alimentació, begudes i tabac van decréixer per les menors vendes dels subsectors d'olis i grasses (contribució de -0,4 punts a la taxa de variació interanual de les exportacions totals del -6,3%) en particular a Itàlia i, en grau més baix, als Estats Units, Portugal i la Xina. La major part de les exportacions (un 63,8% del total) es van dirigir a països de la Unió Europea, una destinació que va registrar una alça del 10,3%. També es van incrementar les exportacions a Oceania (33,9%), Amèrica Llatina (25%), Amèrica del Nord (9,6%) i Àsia -exclòs Orient Mitjà- (1,6%).
Balears registra l'increment més gran de les seves exportacions
Per comunitats autònomes, la comunitat que va experimentar una taxa de variació interanual més gran de les seves exportacions en el període va ser les Balears (23,6%), seguida per La Rioja (21,0%) i Castella i Lleó (20,2%). En canvi, van descendir les exportacions de les Canàries (-25,5%), Andalusia (-4,8%) i la Comunitat Foral de Navarra (-3,3%).
En l'anàlisi de les contribucions a la taxa de variació interanual de les exportacions totals (9,2%), la comunitat amb la contribució positiva més important va ser Catalunya, amb 4,4 punts percentuals, les exportacions de la qual van representar el 26,4% del total i van créixer un 18,1% interanual. El va seguir la Comunitat de Madrid, amb una contribució d'1,6 punts i les exportacions de la qual, 14,5% del total, van augmentar un 11,2% interanual.
Les comunitats amb les contribucions negatives més grans van ser Andalusia amb -0,6 punts (10,2% del total d'exportacions, van caure un 4,8% interanual) i Canàries amb -0,2 punts (0,6% del total, van decréixer un 25,5% interanual).