Un any més, els pressupostos del Ministeri de Salut inclouen una partida per al pla de salut bucodental. L'objectiu és garantir que les prestacions d'atenció de salut bucodental al territori nacional arriben a tots els ciutadans, garantint l'equitat en el seu accés, independentment del lloc de residència.
Dins de l'esmentat pla s'han ampliat les cobertures per a determinades circumstàncies, amb aplicació des d'aquest 2024. En concret, s'incrementen els serveis comuns que, fins ara, no es prestaven per la sanitat pública, amb un enfocament fonamentalment preventiu i prioritzant els següents col·lectius on la inversió en salut és manifesta: infanto-juvenil, embarassades, persones amb discapacitat i persones amb càncer, en concret aquelles persones diagnosticades de processos oncològics del territori cervicofacial.
Per això, a tota la població se li oferirà informació i recomanacions sanitàries individualitzades sobre les mesures bàsiques higièniques i dietètiques necessàries per assolir i mantenir la salut oral; consell odontològic; tractament de processos aguts odontològics; tractament farmacològic de la patologia bucal que el requereixi; exodòncies, exodòncies quirúrgiques i cirurgia menor de la cavitat oral; detecció precoç de lesions premalignes i, en el seu cas, biòpsia de lesions mucoses.
Addicionalment, en el cas de la població infantojuvenil i de les persones grans de 14 anys amb discapacitat intel·lectual o amb una discapacitat limitant de la mobilitat dels membres superiors s'inclouen revisions periòdiques; tractaments preventius com a tartrectomías, aplicació de substàncies remineralizantes, antisèptiques i desensibilizantes, el segellament de fosses i fissura; i, també, actuacions de caràcter restaurador com obturacions en lesions que no associïn al dolor pulpar irreversible, tractaments pulpars i la reubicació, estabilització i ferulització de dents incisives i canines definitives en cas de traumatismes.
En el cas de persones que presentin alteracions conductuals severes i que no siguin capaces de mantenir el necessari autocontrol que permeti una adequada atenció a la seva salut bucodental, es garantirà les prestacions dels serveis mitjançant el corresponent tractament sedatiu o d'anestèsia general.
Per a les dones embarassades i les persones diagnosticades de processos oncològics del territori cervicofacial preveu també l'exploració clínica, així com, quan estigui indicat, la tartrectomía i aplicació de substàncies remineralizantes, antisèptiques, i/o desensibilizantes.
Un pressupost de 68 milions
Per incentivar el pla de salut bucodental, el Consell de Ministres va aprovar el mes de juny passat la distribució de 68 milions d'euros a les comunitats autònomes per ampliar la cartera de serveis, a tots els col·lectius esmentats anteriorment. Sent Andalusia, amb gairebé 14 milions, Catalunya, amb 12,3 milions, i Madrid, amb uns altres 10,5 milions, les autonomies que disposaran de més recursos.
Des de la posada en marxa d'aquest pla, l'any 2022, i incloent la quantitat destinada en aquests pressupostos, les comunitats han disposat d'una inversió total de 180 milions d'euros.
Fruit del mateix, durant 2023, van rebre assistència més d'1,1 milions de nens de 0 a 14 anys (23,33% de cobertura); 111.755 dones embarassades ateses (34,07% de cobertura, un augment de 2,42 punts respecte a 2022) i es va procedir a l'atenció a pacients oncològics i persones amb discapacitat.