El descobert tècnic és l'efecte que es produeix quan s'ordenen càrrecs en un compte corrent per un import més gran al dels fons disponibles. Per exemple, quan una factura per valor de 4.000 euros es carrega al compte del negoci mentre aquesta només en té 3.200 en el moment del cobrament.  "Se'n diu descobert tècnic en al·lusió a aquells descoberts momentanis, l'única raó dels quals és la mecànica bancària que genera diferències entre la data comptable i la data de valor", subratlla el mateix Banc d'Espanya.

Per tot plegat, cal conèixer amb exactitud de quants diners disposem al nostre compte corrent, ja que acabarà sent crucial per a una gestió correcta de la nostra liquiditat i afrontar els propers càrrecs. Així doncs, amb pocs dies en una situació de liquiditat en negatiu pot comportar molts problemes fàcilment solucionables si estem al cas. Per això, el primer que hem de saber és que per a cada moviment al teu compte es poden donar dues dates.

Ben segur que, a vegades, us heu fixat en la data de valor de l'operació, que, en el cas dels ingressos i abonaments, fa referència al dia en què els fons estan disponibles. Com a concepte financer és el moment en què l'apunt comptable inicia o finalitza la meritació d'interessos. Però també cal diferenciar aquesta de la data de l'operació o la data comptable, que es correspon amb el moment en què l'entitat comptabilitza l'apunt, encara que els fons, en el cas d'un abonament, poguessin no estar encara lliures per utilitzar-los.

Com entendre un descobert?

Generalment, els desfasaments entre les dues dates no tenen més conseqüències, ja que en el cas de pagaments sol tenir-se en compte el disponible en compte. Ara bé, ens podem trobar amb excepcions, ja que solen quedar exclosos del pagament de comissions, però la normativa no impedeix que el teu banc et cobri interessos per aquest motiu, si així t'ho especifica en el seu contracte.

La comissió per descobert reuneix quatre característiques:

- Generalment, s'aplica sobre el descobert més gran de tot el període de liquidació.

- És incompatible amb qualsevol comissió d'obertura o similar.

- No és aplicable als descoberts per valoració.

- No es pot deure més d'una vegada, encara que es generin diversos descoberts dins un mateix període de liquidació.

Un exemple de descobert tècnic serien les correccions d'una operació que finalment no es va dur a terme. Imagina que treus diners del caixer, però finalment no els reculls i desisteixes de l'operació. El banc ho comptabilitzarà fins que s'adoni de l'error: la data valor ha de portar la mateixa data que el dia que vas realitzar aquesta operativa, encara que la data comptable sigui posterior.

A partir d'aquí, el Banc d'Espanya desgrana els descoberts que es repeteixen amb més freqüència i són aquells que venen derivats de la pròpia operativa intrínseca del producte i l'entitat estaria legitimada per al cobrament d'interessos i comissió d'obertura de descobert. Exemples els trobem amb un xec que necessitem ingressar a una altra entitat, però aquesta operació veiem que presenta una sèrie de limitacions tècniques, en particular, que l'entitat demana una comprovació sobre si el lliurador del xec disposa de prou fons. Un cop verificat, transferirà l'import. Ara bé, si pagués al proveïdor el mateix dia que ingressa el xec es generaria un descobert, ja que els fons no estan disponibles.

Ull amb les dates

El més important, en aquest cas, és fixar-se en les dates de valoració i comptable que seran dates diferents. Quina és la que ens interessa a efectes de disponibilitat de fons? La data de l'operació o el moment en què es produeix l'abonament. L'entitat t'ha d'advertir expressament sobre la indeterminació de la fermesa de l'abonament fins a la verificació del pagament.

I un altre cas habitual són les transferències internacionals que mai s'efectuen de forma immediata. A banda de les normes internes de valoració que cada entitat tingui, hi ha una normativa que fixa uns valors màxims als desfasaments que són admissibles segons l'operativa realitzada. La normativa de serveis de pagament disposa que la data de valor de l'abonament al compte de pagament del beneficiari no serà posterior al dia hàbil en què l'import de l'operació de pagament es va abonar al compte del proveïdor de serveis de pagament del beneficiari. És a dir, si fas una transferència des de la teva entitat a una altra, com a tard, els fons han d'arribar al destinatari al final del dia hàbil següent. Recordeu que dia hàbil no inclou dissabtes i diumenges. Per evitar sorpreses i costos innecessaris, és important atendre no només la data en què efectuem les nostres operacions bancàries, sinó també la data valor.