La reunió del Banc Central Europeu del proper 14 de setembre marcarà el rumb de l'euríbor. L'índex al qual hi ha referenciades les hipoteques a tipus variable ha donat una treva a l'agost després de baixar per primera vegada en 20 mesos, però els experts coincideixen, es tracta d'una cosa puntual. La previsió és que es mantingui en l'entorn del 4% tot aquest any i que les hipoteques segueixin cares, per ja sí, el 2024, començar a baixar.
Rafael Pampillón, del Col·legi d'Economistes de Madrid, té clar que la caiguda d'agost (per sota del 4,15% que va assolir al juliol) "serà puntual" i no "ho notessin les famílies", ja que a qui li toqui renovar la seva hipoteca variable ho farà amb l'euríbor al 4% i l'any passat estava a l'1,3%. "Per tant, els que renovin veuran que paguen menys que els que van renovar al juliol, però més que l'any passat".
L'euríbor recorda, és el tipus d'interès al qual es presten diners els 50 bancs més importants de la zona de l'euro i aquest preu puja en la mesura que escassegen els diners que tenen en caixa els bancs. A més, és diferent del tipus d'interès a què deixa el BCE, que està en el 4,25%. I les dades d'inflació d'agost han deixat clar que encara estem lluny d'assolir l'objectiu del 2%, "que vol dir que al setembre tindrem una pujada del 0,25% i els tipus arribaran al 4,5%". I això encarirà el crèdit a què deixa el BCE i els bancs en tiraran menys d'aquest crèdit i més del qual es donen ells, "per la qual cosa és bastant probable que vegem una nova pujada de l'euríbor en el que queda d'any".
Una opinió que comparteix Gregorio Izquierdo, director general de l'IEE. La seva previsió és que l'euríbor es moderi al llarg de l'any que ve, "podent situar-se per sota del 3% al final del 2024". En aquest sentit, Leticia Poole, professora d'Economia de la Universitat Europea, explica que, si bé és cert que la caiguda observada l'agost (de 7 centèsimes) trenca la cadena alcista d'aquests últims mesos, s'explica per diverses raons.
Una d'elles és l'oferta. Els bancs han concedit menys crèdits en el segon trimestre tant corporatius com hipotecaris i a més de menys import. Aquesta menor quantitat de diners prestats fa que en aquest trimestre els diners poden prestar-me a un tipus més barat. Després estan les expectatives. Alemanya està pràcticament estancada i Europa està, "si no en una recessió, en un estancament". De manera que no s'esperen grans pujades de tipus per part del BCE i la tercera raó és l'estacionalitat. "L'agost és un mes sense notícies, sobresalts, ni grans moviments. No hi ha factor diferencial".
Aquestes reflexions s'alineen amb les d'Asufin. L'Associació d'Usuaris Financers entén que el BCE "es mou en una cruïlla" en la que sospesa què fer amb una inflació encara no controlada en alguns països (6,1% a Alemanya) mentre comença a observar-se una aturada econòmica en països com Alemanya o els Països Baixos. "No està clar quins seran els següents passos del BCE, si pujarà o no tipus al setembre, encara que és molt probable que ho faci en 0,25%, però sí que el marge de pujades de tipus és cada vegada menor".
La pujada marcarà el camí a l'euríbor, que a l'agost ha donat un petit alleujament als hipotecats. Segons els seus càlculs, es traduirà en una pujada de 125 euros en la quota mensual per als qui revisin una hipoteca de 100.000 euros a 25 anys, que s'incrementa a 234 euros, de forma acumulada si partim de l'euríbor en negatiu que teníem fins al mes d'abril de l'any 2022.
En vista de les últimes dades i de les declaracions de la mateixa presidenta del BCE, Christine Lagarde, des del comparador financer Kelisto estimen que ens trobem davant d'uns mesos d'estancament de l'indicador en l'entorn el 4%, amb petites pujades i baixades en taxa mensual. "Lagarde ha tornat a recalcar que la lluita contra la inflació encara no està guanyada, una cosa que anticipa, com a mínim, un manteniment -si no una pujada- dels tipus d'interès, el que impactarà directament en l'euríbor."
Finalment, des d'HelpMyCash proven de ser "realistes" i indiquen que, si bé resulta complicat predir si estem a prop de tocar el sostre en la voràgine de la pujada de tipus, segons el seu parer, "els hipotecats a tipus variable encara no cantaran victòria". A tot estirar, prendran un respir i les seves quotes no s'encariran més del que ja estan. Però encara queda trajecte "perquè la seva quota s'apropi al que solia ser".