Estalviar és una missió gairebé impossible si guanyes el Salari Mínim Interprofessional o 18.000 euros a l'any, que és el sou més habitual a Espanya. Però si perceps uns 28.000 euros anuals, que és el salari mitjà espanyol, estalviar comença a ser factible en funció d'on vives, si tens fills a càrrec i quants i quant n'hagis de pagar d'habitatge, que es menja gran part dels sous a Espanya. En cas que pretenguis estalviar i tinguis capacitat per a això, però tinguis un forat a la butxaca que no t'ho permeti, des d'ON ECONOMIA oferim alguns consells per a aquells que no han estat mai capaços d'estalviar.
El primer d'ells, i potser el més obvi, és el d'obrir un segon compte de banc a part de l'habitual on ingressar una quantitat fixa cada mes. Gairebé tan important com complir és ser realista i no fixar una quantitat que cada vegada que tinguem una despesa extra ens sigui impossible. Cada un és conscient de la seva capacitat i les seves limitacions, però quantitats petites com 50 o 100 euros al mes, que se'n pot anar en menjars fora, cafès o altres despeses petites permeten estalviar fins a 1.200 euros a l'any.
En segon lloc, podem fixar un dia al mes en què no gastar res o fins i tot setmanes de l'estalvi, en la qual redueixis al màxim la quantitat de dies que menges fora, els cafès al bar o les compres de roba i altres béns. Compensant aquesta setmana, pots minimitzar l'impacte de la resta de setmanes del mes.
Per als sous que no van sobrats, en tercer lloc, és important anar amb compte amb les despeses formiga. És com es coneixen aquelles despeses que, malgrat ser petits, van menjant terreny al sou a còpia de sumar-se dia a dia. El croissant o l'entrepà del bar a mig matí quan ja has esmorzat, el tercer cafè que et deixa com una moto, el carregador de mòbil que no et fa falta, però has hagut de comprar perquè estàs sense bateria i t'has oblidat del teu en casa... Són despeses que, sumats, bé podrien anar a l'estalvi mensual si els sabem controlar. Entenem que darrere de les despeses formiga hi pot haver petits plaers quotidians, per la qual cosa cap trobar l'equilibri entre treure't alguns d'ells i mantenir els que et facin feliç.
Si la cosa va d'anomenar a les despeses per tipologies, altres que cal evitar, allà va el quart consell, són les despeses vampir. Són aquells fixos, però que no es detecten fàcilment i es van emportant part del pressupost. Per exemple, la despesa energètica que, per exemple, pot ser a causa de l'estufa i que podríem estalviar-nos en part aïllant les finestres perquè entre menys fred. O instal·lant unes plaques solars que redueixin la nostra factura energètica. Pot ser que reduir algunes d'aquestes despeses requereixi una inversió, però a la llarga poden generar un important estalvi. Despeses de gas, d'aigua o de llum relacionades amb el mal ús d'aparells o instal·lacions són les més habituals en aquest apartat.
Al món dels protagonistes de pel·lícules de por que s'emporten part del teu sou no només hi ha vampirs, sinó també fantasmes, cinquè punt important per estalviar. Les despeses fantasma són pitjors que els vampir perquè de vegades ni tan sols els estem utilitzant. Estem parlant de subscripcions com la d'una televisió en línia o un gimnàs que mai no utilitzem. Aplicacions de mòbil, clubs socials i altres subscripcions poden estar devorant part del teu sou sense que te n'adonis. El tabac és la despesa més vampírica, perquè a més de portar-se el teu sou et va matant a poc a poc.
Planificar dinars i portar tuppers a la feina per evitar comprar menjar preparat o menjar en restaurants és un indispensable de l'estalvi, encara que la falta de temps moltes vegades ens ho faci complicat. És el sisè consell, però no l'últim.
En el setè punt a tenir en compte per estalviar incloem tot el relacionat al consum. Compara preus entre diferents comerços abans de comprar, escull el més barat i aprofita ofertes, rebaixes i promocions. A vegades, la compra en línia pot ser millor, ja que si permet anar a allò que busques i no distreure't en el pica-pica, si parlem d'alimentació o en capricis innecessaris en un altre tipus de compres com a decoració, roba, discos o electrònica.
El vuitè consell, també associat al consum és reparar allò que està espatllat i comprar roba o productes de segona mà o electrònica recondicionada també pot ajudar a reduir el cost de coses que necessitem, a més de tenir un menor impacte ambiental.
Si fem una matemàtica dels 8 consells anteriors, obtenim una xifra aproximada del que podem estalviar per mes evitant algunes despeses. Suposem que aconseguim apartar 50 euros al mes fixos. Que ens privem de tres cafès de bar amb croissant o entrepà a la setmana (calculant uns 3 euros al dia, per tres dies ens dona 9 euros a la setmana) i el substituïm per fruita i iogurt de casa que no ens altera la compra setmanal. En cafè i entrepà ja estalviem 36 euros al mes. Obviem les despeses vampir perquè a vegades poden necessitar una inversió que no sempre un està disposat a fer i que pot trigar a amortitzar-se. Però llevem un plat preparat a la setmana de 7 euros, 38 euros més d'estalvi. Eliminem la subscripció d'una plataforma que ens costa 8 euros al mes i que utilitzem menys que unes altres i mantenim el gimnàs perquè aquesta vegada és la bona.
Restem 20 euros d'estalvi en roba contant que una jaqueta que necessitem i que nova val 80 euros ens en costarà 60. Sumant tots aquests estalvis, obtenim un total de 152 euros al mes d'estalvi. Comptant que algú podria voler no renunciar a alguns menús o cafès dels esmentats, però que uns altres més rigorosos podrien acabar per renunciar al gimnàs o llevar-se de tots aquests vicis, podem estimar que aquests mètodes poden fer-te estalviar entre 130 i 200 euros al mes.