El 53% dels estalviadors espanyols ha vist disminuïda la seva capacitat d'estalvi a conseqüència de l'alça de la inflació en els últims mesos, mentre que a un de cada quatre els ha afectat negativament la pujada dels tipus d'interès, en comptar amb algun préstec o hipoteca. Aquestes són les principals conclusions del VIII Baròmetre de l'Estalvi presentat per l'Observatori Inverco. Segons l'estudi, el percentatge d'estalviadors del país amb un perfil conservador ha augmentat nou punts en els dos últims anys, fins a assolir el 56%, amb el que ha recuperat nivells de 2019.
Segons el director de l'Observatori Inverco, Ángel Martínez-Aldama, el perfil conservador augmenta quan pugen els tipus d'interès, ja que els productes més conservadors solen ofereixen una rendibilitat més alta i una seguretat més gran. D'altra banda, els estalviadors amb un perfil dinàmic s'han mantingut en el 8% i els moderats han baixat set punts, fins a assolir el 36%.
L'estudi també revela que la gran majoria dels inversors espanyols, el 87%, canalitza l'estalvi mitjançant els dipòsits o comptes bancaris, seguit en un 54% pels plans de pensions, i amb un 40%, els fons d'inversió. Així mateix, la inversió en renda fixa ha augmentat set punts en els dos últims anys, fins al 15%.
Lletres del Tresor
Eustaquio Arrimadas, de l'Observatori Inverco, ha assenyalat després de la publicació de l'estudi que en aquest punt ha influït molt la compra de les lletres del Tresor, "que ha fet molt soroll i ha estat en la ment de tots els inversors". Segons les últimes dades del Banc d'Espanya (agost), els espanyols han incrementat en uns 18.500 milions d'euros la inversió en lletres del Tresor aquest any.
L'informe també indica que els dipòsits (27%), els fons (21%) i els plans de pensions (19%) són els productes que un percentatge d'estalviadors més gran contractaria en els pròxims mesos, o augmentaria la seva inversió en ells. Tanmateix, un 27% dels estalviadors diu que no contractaria un dipòsit a un tipus d'interès al 2% abans que un fons.
Arrimadas ha explicat que el principal motiu pel qual els estalviadors no tindrien interès per aquest producte seria que no cobreix el nivell d'inflació, i que la remuneració que ofereix és inferior a altres productes. En aquest sentit, ha considerat que el fet que els dipòsits es trobi al primer lloc dels productes que un percentatge d'estalviadors més gran contractaria en els pròxims mesos podria deure's que, en un entorn de tipus alts, esperen que els bancs comencin a elevar la remuneració.
Imprevistos, increment de patrimoni i jubilació
El VIII Baròmetre de l'Estalvi també assenyala que la majoria dels espanyols estalvia per comptar amb un romanent per a imprevistos (40%), seguit d'aquells que tenen la intenció de fer créixer la seva capital (30%). L'estalvi per a jubilació, per la seva part, és la tercera opció, amb un 20%.
D'altra banda, l'estalvi a llarg termini (més de tres anys) ha augmentat en vint punts des de 2013, i s'ha situat prop del 50%, mentre que un 23% dels estalviadors espanyols ha invertit en Fons ESG (davant el 12% de 2021). Respecte als factors de decisió a l'hora d'invertir en un producte o l'altre, la seguretat i la confiança continuen sent els més valorats, mentre que la transparència ha superat a la rendibilitat en la classificació de prioritats.