Els treballadors a compte d'altres tenen el dret a rebre cada mes un document que acredita tots els conceptes que perceben i que paguen a través del seu sou: la nòmina. No tots tenen per costum revisar-la a consciència mes a mes. Una pràctica que és importantíssima per preveure inesperats problemes a futur. Qualsevol nòmina ha d'incloure una informació bàsica sobre l'empresa, el treballador i les seves retribucions econòmiques. D'entre aquestes últimes, sobre la que s'ha de ser més vigilant, consta les bases de cotització de l'empleat i les bases de l'IRPF i s'especifiquen les aportacions de l'empresari.
Tota persona que treballa, o per compte propi o d'altri, s'ha de donar d'alta en la Seguretat Social i l'obligació de cotitzar, és a dir, aportar recursos econòmics al Sistema de la Seguretat Social que li donarà dret a percebre algunes prestacions socials. La cotització (aportació o contribució) correspon tant a les empreses com a les persones treballadores, sigui per compte d'altri o per compte propi.
Per què són importants les bases de cotització? O, cosa que és el mateix: per què és determinant el salari brut mensual que percep un treballador? Perquè de la seva quantia -els ingressos que percep el treballador- depèn el càlcul de les cotitzacions a la Seguretat Social, que són les que donaran accés al treballador a futures prestacions i, especialment, de la pensió de jubilació. Encara que també la prestació que es percep per i les baixes remunerades, com una baixa mèdica, les baixes per maternitat o paternitat, les pensions d'incapacitat o les prestacions d'atur.
La base de cotització o sou brut mensual inclou:
- Salari base: La retribució fixa establerta pel contracte de treball.
- Pagues extraordinàries prorratejades: Les pagues extres que es distribueixen al llarg dels mesos de l'any.
- Hores extres: L'import guanyat per hores treballades més enllà de la jornada laboral ordinària.
- Vacances retribuïdes i no gaudides: Els pagaments corresponents als dies de vacances.
Això no obsta perquè un treballador pot veure incrementat el seu sou per altres conceptes pactats amb l'empresa, però que no es tenen en compte a l'hora de calcular la seva cotització. Són un exemple les dietes, les despeses de transport retribuïdes o les formacions addicionals que abona l'empresa a l'empleat.
Per saber si una empresa aplica correctament les bases de cotització, el treballador pot sol·licitar-les a la seu electrònica de la Seguretat Social. Es pot assenyalar que aquestes cotitzacions venen predeterminades per àrees d'activitat laboral.
El 2024 estan establertes en 11 grups de cotització per als treballadors adscrits al Règim General de la Seguretat Social. Són els següents:
- Enginyers i Llicenciats. Personal d'alta direcció no inclòs a l'article 1.3.c) de l'Estatut dels Treballadors
- Enginyers Tècnics, Pèrits i Ajudants Titulats
- Caps Administratius i de Taller
- Ajudants no Titulats
- Oficials administratius
- Subalterns
- Auxiliars Administratius
- Oficials de primera i segona
- Oficials de tercera i Especialistes
- Peons
- Treballadors menors de divuit anys, qualsevol que sigui la seva categoria professional
Per a cada un d'aquests grups hi ha establertes uns límits, que s'estableixen cada any. El que es coneix com a base mínima i base màxima de la cotització. A partir de l'1 de gener de 2024, les bases de cotització màxima, sigui quina sigui la categoria professional i grup de cotització, es van fixar en 4.720,50 euros mensuals. És a dir, els salaris superiors a aquests 4.720,50 euros no cotitzaran més enllà d'aquesta quantitat.
Les aportacions que treballador i empresa fan a la Seguretat Social mitjançant les cotitzacions estan, al seu torn, segmentades segons la seva finalitat. Van des de les contingències comunes a les hores extra, passant per la prestació d'atur, el FOGASA o la Formació Professional.