La condonació parcial de deute consensuat entre ERC i PSOE en l'acord per a la investidura de Pedro Sánchez farà que la proporció de deute de Catalunya en relació amb el PIB passi del 31% actual a un 24,6% a finals de 2024, la qual cosa suposaria situar aquesta ràtio a nivells de l'any 2011. Aquest seria aproximadament l'impacte a l'esmentat indicador de la treu parcial de 15.000 milions del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) inclosa en l'acord d'investidura, segons estimacions del Departament d'Economia de la Generalitat facilitades a EFE.

Segons les últimes dades del Banc d'Espanya, el deute de Catalunya suma actualment 84.549 milions d'euros, la més gran en termes absoluts de totes les comunitats autònomes. Tanmateix, en termes relatius la comunitat més endeutada en relació amb el PIB és la Comunitat Valenciana, amb una proporció de deute del 41,2%, mentre que el segon lloc és per a Castella-La Mancha, amb un 31,2%, i el tercer per a Catalunya, amb un 31%.

La mitjana de les comunitats autònomes se situa en el 22,3%, mentre que la Comunitat de Madrid té una proporció de deute en relació amb el seu PIB del 13%, sempre segons dades del tercer trimestre de l'any publicades pel Banc d'Espanya. Catalunya ha anat reduint la proporció de deute amb relació al PIB des de 2020, l'any de l'esclat de la pandèmia, quan va assolir el seu sostre, amb un 37,4%, perquè la Covid-19 va provocar una caiguda del PIB de l'11,5%.

El 2021 la proporció de deute en relació amb el PIB es va rebaixar fins al 35,5%, afavorida per la recuperació parcial del PIB, mentre que el 2022 aquesta ràtio es va retallar també de nou fins al 33%, impulsada pel creixement del PIB català. El 2023, exercici que Catalunya preveu tancar amb un creixement del PIB del 2,4%, aquest indicador també ha continuat caient, fins al 32,6% en el primer trimestre, fins al 32,4% en el segon i finalment al 31% en el tercer.

Quan es faci efectiva aquesta condonació de 15.000 milions per part de l'Estat -un acord que s'hauria de concretar en 2024-, el deute de Catalunya en relació amb el PIB caurà fins a suposar un 24,6% a finals de 2024. D'aquesta forma, el pes del deute respecte al PIB se situaria al nivell de 2011, ja que aquell any estava en el 22,2%, i un any més tard, el 2012, va augmentar fins al 27,1%, pel que l'aplicació d'aquesta condonació parcial de deute suposarà retrocedir una dècada en aquest aspecte.

El PIB de Catalunya va assolir el 2022 els 255.153 milions, davant els 261.713 milions de Madrid, amb el que suposa el 18,95% del PIB nacional, davant el 19,44% de la Comunitat de Madrid. Precisament fa uns dies, l'agència canadenca DBRS Morningstar va mantenir la qualificació creditícia de Catalunya en BBB sota, el primer esglaó de l'anomenat grau d'inversió, però va millorar la seva perspectiva d'estable a positiva per aquesta treu parcial de deute inclòs en l'acord d'investidura.

Aquesta agència apuntava que l'acord "probablement alleujarà l'altíssima càrrega de deute de Catalunya", amb referència al pacte entre PSOE i ERC per condonar aquests 15.000 milions de deute del Fons de Liquiditat Autonòmic, una treu parcial que l'Estat ha obert la porta a aplicar el conjunt de comunitats.

De fet, aquesta agència assegurava que la qualificació creditícia actual de Catalunya podria millorar "si s'implementa el mecanisme d'alleujament del deute i això permet una reducció ràpida i substancial de la càrrega de deute de Catalunya" i si, alhora, "la relació política i institucional entre Catalunya i el Govern central continua cap a la normalització".