La Intervenció General de l'Administració de l'Estat i la Direcció General de l'Agència Tributària van arribar fa un temps a la conclusió que hi havia actuacions recaptatòries que no per menys importants era millor no executar-les. La raó: el cost de les gestions que cal realitzar per al cobrament de determinades multes no comporta cap guany al fisc, al contrari, hi ha un cost que és superior. És a dir, no surt rendible per a l'administració tributària pel baix cost i el temps invertit pels funcionaris de l'Agència Tributària.
La decisió va ser deixar de cobrar les multes inferiors a un determinat import per evitar actuacions recaptatòries que pressuposin un "nul profit" per a la Hisenda Pública o per al compliment de les finalitats encomanades a l'Administració Pública.
A més, aquestes multes s'eliminen del registre dels contribuents morosos, ja que es condonen.
No recaptar menys de tres euros
Per tot això, s'anul·len i donen de baixa en comptabilitat de totes aquelles liquidacions corresponents a recursos de dret públic de la Hisenda Pública Estatal recaptats per l'Agència Estatal d'Administració Tributària de les quals resulti un deute pendent de recaptar per import inferior a tres euros.
Sí, tres euros és la quantitat mínima exempta de liquidar amb l'Agència Tributària segons recull el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), amb data 10 de novembre de 2022, que "preveu l'anul·lació i baixa en comptabilitat de totes aquelles liquidacions de les quals resulti un deute pendent de recaptar per un import inferior a tres euros". En aquests supòsits, el Departament d'Informàtica de l'Agència Tributària executarà el procés informàtic que permeti la baixa en comptes de les referides liquidacions. La relació de deutes anul·lats per aquesta raó serà comunicada a l'organisme autònom corresponent mitjançant els fitxers d'informació que es remeten mensualment amb el detall de moviments de deutes. L'organisme autònom corresponent anul·larà les liquidacions corresponents a les esmentades certificacions.
Habitualment, cada dos o tres anys, l'Agència Tributària i la Intervenció de l'Estat emeten una resolució que deixa sense efecte els deutes de menys de tres euros que estiguin vigents en el moment per condonar-les. L'última va ser la de 2022.
Altres límits per a l'embargament
La Hisenda espanyola també determina límits per als embargaments per deutes, en funció de la renda que tinguin els deutors. En aquest cas, quan una persona treballadora o un pensionista (compten com rendiments de treball) tingui deutes amb Hisenda o un embargament del salari o pensió, aquest no pot superar al Salari Mínim Interprofesinal (SMI) vigent en cada moment.
La xifra varia segons l'import que s'hagi acordat per establir l'SMI anual. Actualment, amb vigència per a 2024, l'SMI està establert en 1.134 euros mensuals, en 14 pagues anuals. Aquesta és, doncs, la quantitat que no pot superar-se en un embargament fiscal per solucionar deutes amb el fisc.