El deute del conjunt de les administracions públiques va assolir al maig els 1,541 bilions d'euros, nou màxim històric, després de créixer més d'un 1% en taxa mensual, després del descens que va registrar l'abril, segons les dades publicades pel Banc d'Espanya. En l'últim any, el deute públic ha crescut un 5,8%, amb 85.176 milions d'euros més, a conseqüència dels menors ingressos i les despeses més grans derivades de la crisi de la pandèmia i per la guerra a Ucraïna i la pujada de preus.

Amb aquesta xifra, el deute se situa entorn del 113% del PIB, pres el PIB nominal dels últims quatre trimestres. Segons destaquen des del Ministeri d'Assumptes Econòmics, les dades provisionals de deute públic confirmen que la ràtio sobre el PIB ha continuat moderant-se el mes de maig, en línia amb els últims mesos.

"El compromís amb la consolidació fiscal i el creixement més gran previst per a Espanya per part dels principals organismes nacionals i internacionals permetran que la reducció de la ràtio deute/PIB aquest any sigui més gran que la prevista", asseguren des del Departament que dirigeix Nadia Calviño.

Reducció del deute

El Govern espanyol defensa així que Espanya ha complert "folgadament" els objectius fiscals previstos durant tres anys consecutius i en el Programa d'Estabilitat s'avança a 2024 la reducció del dèficit públic al 3% i la ràtio d'endeutament pública per sota del 110% del PIB, unes previsions avalades per la Comissió Europea. Ja el 2022 es va aconseguir una reducció del deute rècord de 5 punts percentuals en un any, destaca Economia.

A més, l'Executiu apunta que Espanya manté la confiança dels mercats i inversors, com es reflecteix en el manteniment de la prima de risc en l'entorn dels 100 punts bàsics, i un tipus d'interès en el deute a curt termini similar al d'Alemanya. L'alça mensual del deute al maig es deu principalment a l'increment de l'endeutament de l'Estat i, en grau més baix, al de les comunitats autònomes i ajuntaments. Del seu costat, el deute de Seguretat Social s'ha mantingut més o menys estable el cinquè mes de l'any.

En concret, al maig el deute de l'Estat es va situar en 1,371 bilions d'euros, també rècord històric, el que suposa un increment de l'1% i 14.840 milions d'euros més en només un mes, mentre que en els últims dotze mesos s'ha incrementat en un 7,4%.

Creix el deute de les comunitats autònomes

Per la seva part, al maig les comunitats autònomes han elevat el seu deute davant el mes d'abril, fins als 325.407 milions d'euros, uns 3.894 milions d'euros més (+1,2%), i en taxa interanual experimenta un repunt del 3,7%. Del seu costat, l'endeutament de la Seguretat Social s'ha mantingut estable el maig, amb 106.169 milions d'euros, només un milió menys que a l'abril, però en els últims 12 mesos ha despuntat un 7%, amb la qual cosa es manté en màxims.

El Banc d'Espanya explica que l'increment de l'endeutament de la Seguretat Social l'últim any es deu als préstecs concedits per l'Estat a la Tresoreria General de l'organisme per finançar el seu desequilibri pressupostari. Finalment, els ajuntaments han registrat un deute el maig de 23.573 milions d'euros, 0,7% més que el mes anterior, mentre que l'últim any ha despuntat un 2,6%.